Niğde Belediyesi’nin yöresel lezzetlerle beraber Osmanlı yemeklerinin sunumunu yapacağı Tabal Gastronomi Evi hizmete girdi.
Yerel lezzetler ile Osmanlı yemeklerinin hazırlanacağı Tabal Gastronomi Evi, Saruhan Mahallesi’ndeki Kültür Evi’nde hizmete girdi. Niğde Belediyesi tarafından devralınarak restorana dönüştürülen tarihi yapıda, 100’e yakın yemek çeşidi hem yöre halkının hem de yerli ve yabancı turistlerin beğenisine sunulacak.
Belediye Başkanı Emrah Özdemir, kentin her yönüyle tanıtımının yapılabilmesi için başlattıkları çalışmaları aralıksız sürdürdüklerini söyledi. Kentin tarihi, turistik ve doğal güzellikleriyle birlikte, yeme-içme kültürünün tanıtılması için de çaba gösterdiklerini vurgulayan Başkan Özdemir, bu kapsamda tasarlanan restoranı vatandaşların hizmetine sunduklarını belirtti.
Gastronomi turizminin önemi
Gastronominin, turizmin en önemli faktörlerinden biri haline geldiğine değinen Başkan Özdemir, “Yerli ve yabancı turistler ziyaret ettikleri bölgenin mutfak kültürlerini de yakından tanımak istiyor. İnsanlar yeni yerler, yeni destinasyonlar görmenin yanında, gezip gördükleri yörelerin farklı lezzetlerini de tanımak, bilmek istiyor. Turizmin geleceği açısından önemli bir yere sahip olan gastronomi için Niğde Belediyesi olarak biz de bu konuda ciddi çalışmalar yapıyoruz ve bu alanla ilgili yatırımlarımızı hızla artıracağız. Yöremizin gastronomik unsurlarının burada vitrine koyup hem yöre halkına hem de yerli ve yabancı turistlerin beğenisine sunmak istedik. Aynı anda 115 kişiye hizmet verebilecek olan restoranda hazırlanacak yemeklerin bir kısmı günümüz Niğde yemeklerinden olacak, bir kısmı de Osmanlı mutfağının farklı lezzetlerinden oluşacak” dedi.
Tabal Krallığı ve gastronomi
Restorana ‘Tabal’ adının verilmesiyle ilgili de açıklama yapan Başkan Özdemir, milattan önce 800’lü yıllarda Niğde ve çevresinde hüküm süren Tabal Krallığı’nın o dönemin yeme içme kültüründe önemli bir yere sahip olduğunun belirlendiğine dikkat çekti. Çiftlik ilçesine bağlı Göllüdağ zirvesinde 1930’lu yıllarda çıkarılan Tabal Krallığına ait önemli eser olan çift aslan heykelinin de bugün Niğde Müzesi’nde sergilendiğine vurgu yapan Başkan Özdemir, bu nedenle Gastaromi Evi’nin tanıtımının ‘çift aslan’ figürü ile yapılacağını kaydetti.
Projenin amacı
Tabal Gastronomi Evi Projesi, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığınca yürütülen Sosyal Gelişmeyi Destekleme Projesi (SOGEP) kapsamında hayata geçirildi. Projeyle Roma, Arap, Pers, Selçuklu ve Osmanlı dönemlerine ait yemek kültürlerinin izleri bulunan Niğde mutfağına ait, coğrafi işaretlere de sahip olan söğürme, ayva boranası başta olmak üzere 100’e yakın yemek çeşidi yerli ve yabancı turistlerin beğenisine sunuluyor. Projede ayrıca Niğde’de ikamet eden ve Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı’ndan (SYDV) destek alan 25-40 yaş arası kadınlar istihdam ediliyor. Burada üretilecek ürünlerin ise e- ticaret portalı ile ülke genelinde dağıtımının yapılması da amaçlanıyor.
Hangi yemekler var?
Restoranda, söğürme, ayva boranası, Niğde tarhana çorbası, Arapaşı çorbası, kaşarlı pide, fındık lahmacun, kıymalı yumurtalı pide, haşlama içli köfte, tereyağlı humus, babagannuş, şakşuka, tahinli köz patlıcan yoğurtlaması, barbunya pilaki, portakallı kereviz, gavurdağı salatası, toros salatası, bulgurlu cızbız köfte, küşleme, yağlı kara, ekşili ufak köfte, Niğde küp peynirli cevizli erişte, etli lahana sarması, kuru kabak sarması, tas kebabı, köfter kavurması, cevizli elma dolması gibi 100’e yakın yiyecek, içecek ve salata yer alıyor.
AA