Koronavirüs salgınından en çok etkilenen sektörlerin başında yeme-içme geliyor. Normalleşme adımları ile beraber tekrardan kapılarını açan işletmeler, almış oldukları önlemler ışığında hizmet vermeye devam ediyor.
Yapılan bir araştırmaya göre ise restoranda oturup yemek yemekten endişe edenlerin oranı yüzde 80’i geçiyor. Restoranlar için yeni dönemde farklı bir sistem şart görünüyor.
Sözcü’den Taylan Büyükşahin’in haberine göre; pandemi ile birlikte oluşan yeni dönemde dışarıdaki yeme içme alışkanlıkları da değişiyor. Uluslararası yönetim danışmanlık şirketi McKinsey’in analizine göre, restoranda oturup yemek yemekten endişe edenlerin oranı yüzde 80’i geçiyor. Fast food restoranlarında da bu oran yüzde 54 seviyesinde çıkıyor. McKinsey’in analizi, restoranların yeni ekonomik modele geçmesi gerektiğine işaret ediyor.
Temkinli davranılıyor
Corona virüsü salgınının dünyayı esir alması, hane halkı davranışlarını yeniden şekillendiriyor. Salgın başladığında insanlar evlerinden çıkmadı ve işlerini evden yapmaya başladılar. Yeni normal olarak adlandırılan şu anda ise salgın kontrol altına alınamasa da insanlar yavaş yavaş dışarı çıkmaya başladılar. Ancak halen dışarıda yemek için insanlar kendilerini güvenli hissetmiyorlar. Bu nedenle restoranlar, eski doluluk seviyelerine gelemiyorlar.
McKinsey’in yaptığı araştırmada restoran sektörü 3 kategoride ele alındı. Oturup yemek yenilen restoranların, müşteriler açısından endişenin en fazla olduğu yerler olduğu tespit edildi. Buralardaki yüksek endişe oranı yüzde 42, orta endişe yüzde 41 ve az endişe de yüzde 17 oldu. Hızlı servis yapılan restoranlar incelendiğinde ise yüksek endişe oranının yine yüzde 42 ile yerini koruduğu görülürken, orta endişe yüzde 40 ve az endişe de yüzde 18 seviyesinde gerçekleşti.
Üçüncü kategori olan ve insan temasının en az olduğu fast food restoranlarında dahi yüksek endişe olduğu ortaya çıktı. Burada yüksek endişe yüzde 16, orta endişe yüzde 38 ve az endişe yüzde 46 oldu. Analizde, “Yaptığımız son anketin gösterdiği gibi, kapalı mekanda yemek yemeye izin verilen yerlerde tüketiciler temkinli davranmaya devam ediyor” ifadelerine yer verildi.
Belirsizlik sürüyor
Yayınlanan analizde, birçok restoran işletmecisinin, planlarını birden çok kez ayarlamak ve yeniden düzenlemek zorunda kaldığı belirtildi. Bu işletmeler, çok sayıda bölgedeki Covid-19 vakalarındaki ani artışlar nedeniyle, tam olarak ne zaman yeniden açılabileceklerinden veya tam olarak hizmet edebileceklerinden emin değiller.
Yeni bir ekonomik model gerekiyor
McKinsey’in yaptığı araştırma, yeme-içme alışkanlıklarının etkilerini net bir şekilde gözler önüne serdi. Covid-19 krizinin, restoran endüstrisinin ekonomisini belki de geri döndürülemez bir şekilde değiştirdiğinin vurgulandığı raporda, işletme değişimine işaret edildi. Raporda, “Restoranlar, işi başlangıçta planladıklarından daha uzun bir süre boyunca sürdürmek için yeni bir ekonomik model oluşturmalıdır” denildi.
Çoğu restoran için böyle bir yeni ekonomik modelin temel unsurlarının anlatıldığı raporda, personelden restoranın yol üstündeki konumuna, yemeğin sıcaklığından paket servise kadar yenilenmesi gereken ayrıntılar anlatıldı.
Dünyada burger tutkunlarının favorisi ünlü gurme hamburgerci Shake Shack, Türkiye’deki yeni şubesini Mall of İstanbul’da açtı.
Türkiye’de ilk şubesini 2013 yılında İstanbul’da İstinye Park’ta açan...