Gıda endüstrisi her yıl binlerce yeni ürünü piyasaya sunma gayreti içindedir. Bu yeni ürün yaratma yeteneği ve potansiyeli gıda endüstrisinin her yıl biraz daha büyümesini ve gelişmesini sağlamaktadır. Anuga ve Sial gibi dünyanın en büyük gıda fuarlarında her yıl teşhir edilen ürün çeşitliliği fuarları yakından takip edenleri bile şaşırtacak kadar fazladır. Bütün bu ürün çeşitliliği içinde Dubai çikolatası bu yıl açık ara farkla dünyada en çok ilgi çeken ürün oldu. Geçen yılın sonlarında Mısırlı bir girişimci tarafından Dubai’de piyasaya çıkarılan çikolata bir yıl içinde dünyaca tanınan bir ürün haline geldi.
Yeni bir gıda ürünü yaratma açısından bakılacak olursa, bence, bu ürünün ilginç tarafı sadece dört-beş gıda maddesi kullanılarak yapılmış olmasıdır. Dubai çikolatası kadayıf, fıstık ezmesi, şeker, tahin ve kakao içermektedir. Gıda endüstrisinde, yeni bir ürün yaratılırken çok fazla sayıda farklı gıda hammaddesi kullanabilme şansı vardır. Ayrıca, doğal ve sentetik olarak hazırlanan çok sayıda aroma, tat, renk ve kıvam verici maddesi de tasarlanan gıda ürününün kompozisyonuna katılabilir. Bu zengin seçeneklere rağmen yalın bir ürün olan Dubai çikolatasını yeni ürün tasarlayanlara sınırlı sayıda gıda hammaddesi ile tüm dünyanın ilgisini çekebilen bir ürün yaratabilirsiniz mesajı vermektedir.
Ürünün kısa zamanda tüm dünyada tanınmasında sosyal medyanın rolü büyük olmuştur. Ürünün tanıtımını üstlenen sosyal medya fenomeni vasıtasıyla daha ilk günlerde 77 milyon Tiktok takipçisi ürün hakkında bilgi sahibi olabilmiştir. Sosyal medyanın bu gücünü takdir etmekle birlikte yeni bir gıda maddesinin tüketici tarafında ilgi görebilmesi için tat, lezzet, görünüş gibi duyusal özelliklerinin beğeni kazanması gerekmektedir. Farklı bölgelerdeki insanların gıda tercihlerinin farklı olduğu gerçeğini de dikkate alırsak dünyanın bir çok yerinde ilgi odağı olabilen Dubai çikolatasının başarılı bir ürün geliştirme örneği olduğunu kabul etmeliyiz.
Dubai çikolatasının yaratıcısı Sarah Hamouda ürünü tasarlarken Orta Doğu’da çok beğenilen künefe tatlısından esinlendiğini belirtmiştir. Künefe, birçoğumuzun da bildiği gibi kadayıf, peynir, şeker ve fıstıktan yapılmaktadır. Hamouda, bu gıda maddelerini kullanarak yaptığı bir dolguyu dünyaca bilinen ve sevilen çikolata ile kaplamıştır. Böylece, geleneksel bir üründen yola çıkarak ve ürüne bir hikayede kazandırarak farklı ülkelerdeki insanlarında beğenisini kazanabilen bir ürün oluşturabilmiştir. Bir arkadaşımın Dubai’den dönerken hediye olarak getirdiği Dubai çikolatasını incelerken benim gözlemlerimde şöyle oldu; çikolatanın iç dolgusundaki fıstık kırıntıları ve kadayıf telleri ürüne dile hoş gelen bir doku kazandırmış. Kadayıf tellerinin daha önceden kızartılması muhtemelen Maillard tepkimesi ile dolguya ilave bir lezzet katmış. Fıstık ezmesi ve tahin birleşimi yine iç dolguda güzel bir parlaklık yaratmış. Sağlık açısından olumlu etkileri olan fıstık, tahin ve kakaoda ürüne fonksiyonel bir gıda olma özelliği katmış.
Dubai çikolatasının bütün bu özellikleri ile yeni gıda ürünü tasarımı ve pazarlamasıyla ilgilenen kişi ve kuruluşlara önemli mesajlar veren, esinlenebilecekleri bir örnek olduğunu söyleyebiliriz.