Birçok kültüre ev sahipliği yapan Mardin, yedi bin yılı aşkın tarihi ile dünya kenti olmaya hazırlanıyor. 10 ülkeden 60’a yakın iş insanı, sanatçı, kültür elçisi, belediye başkanı, konsolos, diplomat ve gazeteci internet üzerinden gerçekleştirilen toplantı ile Mardin’i ele aldı.
Mezopotamya’nın merkezinde tarihi İpek Yolu’nun en önemli duraklarından biri olan Mardin; hanları, hamamları ve kervansaraylarıyla dünyanın en eski üçüncü yerleşim merkezi olma özelliğini koruyor. İş insanı Dr. Zeynel Abidin Erdem’in girişimleri ile uzun saatler süren toplantı, International Partner Connection (IPC Bulgaria Ltd) ve Kayra Medya’nın organizasyonu ile zoom uygulaması üzerinden gerçekleştirildi. Toplantıya; İngiltere, Hollanda, Bulgaristan, İsveç, Almanya, Macaristan, Yunanistan, Kosova, Letonya ve Türkiye’den iş insanı, sanatçı, kültür elçisi, belediye başkanı, konsolos, diplomat ve gazeteciden oluşan 60’ya yakın kişi katıldı.
“Amacımız Mardin’i dünyaya tanıtmak”
Cumhuriyet Gazetesi’nde yer alan habere göre; toplantı, Covid-19 salgını döneminde internet üzerinden gerçekleştirilen en uzun toplantılardan biri oldu. Tam 6,5 saat süren toplantının açılış konuşmasını gerçekleştiren Dr. Zeynel Abidin Erdem, “Tarihi geçmişi 7000 yıla dayanan Mardin’de doğdum. Müslüman, Hıristiyan, Süryani, Yahudi, Yakubi, Keldani, Nasturi ve Yezidi gibi farklı dinlerin kardeşçe yaşadığı, Arap, Türk, Kürt, Ermeni, Türkmen, Çeçen gibi farklı etnik kökenli insanlarla beraber, 7 farklı kültürün harmanlandığı bir ortamda büyüdük. Dünyaya örnek olmuş bir medeniyetler başkentinde hoşgörü, barış ve kardeşliği içimizde hissederek bir dünya vatandaşı olarak yetiştik” dedi.
Bir dünya kenti olan Mardin’i dünyaya tanıtmak için bu toplantıyı düzenlediklerini belirten Erdem, “Dedelerim 600 yıl önce Mardin’e geldi ve o günden beri Mardin için çalışıyoruz. Mardin’in en önemli gelir kaynağı eğitim ve turizm. Bizler de dedelerimizin geleneğini sürdürerek Mardin halkı için eğitim kurumları, okullar, üniversiteler başta olmak üzere, camiler, aşevleri, yollar, çeşmeler yaptık ve yapmaya devam ediyoruz. Biz işinsanları doğduğumuz şehre yatırım yapmak ve katkı sağlamak zorundayız. Sayın Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’a Mardin’e yapmış olduğu hizmetlerden dolayı da teşekkür ediyoruz. Bundan sonraki amacımız Mardin’i dünyaya tanıtmak. Bugün 10 ülkenin katılımı ile gerçekleştirdiğimiz bu organizasyon, bu yolda attığımız ilk adımdır” diye konuştu.
“Üç farklı mezhebin dilin bir araya geldiği bir aşiret kültürü”
Toplantıda Mardin’in bir dünya kenti olduğuna vurgu yapılırken, birçok dil, din ve ırkın bu topraklarda kardeşçe yaşadığı herkesin dikkat çektiği nokta oldu. Bu konudaki en ilginç örneği Güneydoğu’nun seçilmiş ilk kadın belediye başkanı olan ve filmlere konu olan Xate Ana’nın (Zeketya Midyat) torunu Dalin Midyat verdi. Dalin Midyat, “Biz aşiret mensubuyuz. Bizim aşiretin 5 köyü var. Biri Süryani, biri Ezidi, biri Arap, ikisi Kürt köyü. Bir aşiret olgusunu düşünün üç farklı dinin üç farklı mezhebin dilin bir araya geldiği bir aşiret kültürü. Bu tek başına Mardin’i anlatmaya yetiyor” dedi.
“Mardin’i tarihi ve kültürel destinasyonlarımızın en başına koymaya karar verdik”
Mardin’e yönelik anlatılanlar birçok ülkeden gelen işinsanları ve yöneticileri tarafından da ilgi ile dinlendi ve çok hızlı sonuç vermeye başladı. İngiltere’nin başkenti Londra’daki Lambeth ilçesinin Türk Belediye Başkanı İbrahim Doğuş, Mardin’in İngiltere’de tanıtılması için her türlü desteği vermeye hazır olduğunu söyledi. Doğuş, Zeynel Abidin Erdem başta olmak üzere bütün Mardin’e gönül veren herkesi Londra’ya davet etti.
Leton Türk İş İnsanları Derneği Başkanı Fuat Aydemir de, Leton Türk işinsanları adına katıldığı toplantıdan çok önemli bilgiler öğrendiğini belirterek, “Ben aynı zamanda turizmciyim. Leton halkının yüzde 80’ini tatilini yurtdışında yapıyor. Bu nedenle Türkiye de Leton halkının ilgi alanında. Ve biz artık Türkiye’yi deniz, kum, güneş olarak tanıtmak istemiyoruz. Bu nedenle kültürel ve tarihi destinasyonlar belirlemiştik. Ancak Mardin’i hiç düşünmemiştik. Bu toplantıdan sonra Mardin’i tarihi ve kültürel destinasyonlarımızın en başına koymaya karar verdik” dedi.
Bulgaristan davetine olumlu yanıt
Bulgaristan’daki en büyük Türk yatırımlarından biri olan Alcomet Alüminyum’un sahibi ve Bulgar-Türk Ticaret ve Sanayi kurucu Başkanı Fikret İnce de Mardin’e gönül verenleri hem gezip görmek hem de yatırım yapmak için Bulgaristan’a davet etti. Bu daveti Dr. Zeynel Abidin Erdem de destekledi ve katılımcılara, “Sevgili Mardinliler Romanya’da, Bulgaristan’da ve birçok yerde yatırım yapıyorsunuz. İstanbul’daki işadamlarına sesleniyorum, Bulgaristan gibi bir saat, 1,5 saat içerisinde ulaşabileceğiniz ve kucağını açmış bizlere ‘Gelin yatırımlarınızı burada arzu ettiğiniz gibi yapabilirsiniz. Gerektiği takdirde size finansman sağlayabiliriz. Her türlü bürokratik kapılarımız açıktır’ diyen başbakanları dolayısıyla sizi yatırım yapmaya davet ediyorum” dedi.
Toplantıya ayrıca Macaristan İstanbul Başkonsolosu Laszlo Keller, Koosva İstanbul Başkonsolosu Suzan Novoberdaliu, İstanbul ve Ankara Süryani Ortodoks Cemaati Patrik Vekili Metropolit Filükinus Yusuf Çetin, Artuklu Üniversitesi Genel Sekreteri Şahin Arpağ, Artuklu Üniversitesi eski Rektörü Prof. Dr. Ahmet Ağırakça, merkezi Londra’da bulunan Çatı Business Networking Kurucu Başkanı Murat Metin, Perpa A Blok Yönetim Kurulu Başkanı Hasan Sezgin, Mardin üzerine birçok kitabı olan yazar Doğan Bekin, fotoğraf sanatçısı-yazar Lütfi Özgünaydın, Londra Gündem Genel Yayın Yönetmeni Taner Bildik, İktisadi Kalkınma Vakfı (İKV) eski Başkanı ve Yaşar Kemal Vakfı kurucusu Davut Ökütçü, Midyat’ta yaşayan Etimoloğg Dr. Necat Arslan, Kavram Eğitim Kurumları Başkanı Bahattin Durmuş, Greenpark Otelleri Yönetim Kurulu Başkan Vekili Atilla Üstündağ gibi isimler katılarak konuşma yaptılar.
Dünyanın en prestijli rehberlerinden Paris kökenli Gault & Millau Rehberi 2025 seçkisi, 9 Aralık’ta Çırağan Palace Kempinski’de gerçekleştirilecek görkemli ödül töreni ile duyurulacak.
Türk...