Sözen Organizasyon ve Yayıncılık tarafından 20-21 Mart 2023 tarihlerinde Antalya’da 3’üncüsü düzenlenen “Uluslararası Turizm Gastronomisi Yatırımları ve Ağırlama Zirvesi FSUMMIT” Konferans & Fuarının teması bu yıl “HEP BİRLİKTE: DESTİNASYON & MARKALAŞMA” idi. Konferansın ikinci gününde gerçekleşen ve moderatörlüğünü Aqua Florya Co-CEO ve Yönetim Kurulu Üyesi Dilek Çapanoğlu’nun üstlendiği “Lokal Pazarda Zincir Dışı Yerel Markaların Sayısının Artmasının Kahve Pazarına Etkisi” konulu panelde Caffè Nero CEO’su Ahmet Yanıkoğlu, Gloria Jean’s Coffees Türkiye CEO’su Mehmet Dinçerler ve Arabica Coffee House CEO’su Sertaç Yalçın konuşmacı olarak yer aldı.
Panelde yöneticisi oldukları kahve zincirlerinin hikayelerine de değinen kahve profesyonelleri, ileriye dönük planlarından ve tüketici davranışlarının kendilerine nasıl bir yol haritası çizdiğinden de bahsetti.
Moderatörlüğünü Aqua Florya Co-CEO’su ve Yönetim Kurulu Üyesi Dilek Çapanoğlu’nun yaptığı panelde ilk sözü Caffè Nero’nun 2018’den beri CEO’su olan Ahmet Yanıkoğlu aldı. Yanıkoğlu, girişimcilik geçmişinden yola çıkarak bu perspektiften markaların sektöre girişini yorumladı. Yanıkoğlu, sektörün duayenlerinden biri olan Mustafa Tavioğlu’nun “Çarşı uzun” sözünden yola çıkarak, “Çarşı esasında ne kadar gidebiliyorsa, sokak gider. Üzerinde ne kadar yer açılıyorsa açılır. Bir pazarın gelişmişliğini gösterir ve bu bir zenginliktir” diye söze başladı.
“Bir yerde farklı pozisyonlarda başka markaların olması, her markanın kendi kimliğinin daha rahat algılanmasına yardımcı oluyor. İnsanlar, gelişmiş tüketiciler, her zaman ‘ben bunu bunun için kullanırım/severim/sevmem’ diye zihinlerinde bir şeyler geliştiriyor.” Bu durumu zenginlik olarak gördüğünü söyleyen Yanıkoğlu, Caffè Nero’nun sunmaya çalıştıkları hakkında daha fazla farkındalık yaratan unsur olarak gördüğünü belirtirken, çalışmalarının da bir yerde karşılık bulduğunu sözlerine ekledi.
Arabica Coffee House CEO’su Avukat Sertaç Yalçın: “Kendi bakış açım olarak durmaya hiç inanmıyorum”
Dilek Çapanoğlu, sözü Arabica Coffee House’un CEO’su ve aynı zamanda avukat olan Sertaç Yalçın’a devrederken şu sözlerle sorusunu soruyor: “Hobiyle başladınız ama günün sonunda ciddi başarı gösteren bir zincire dönüştünüz. Yerli markalar yolculukta ne gibi sıkıntılarla karşılaşıyor?” Sertaç Yalçın, bu yola eşi Elif Hanım’la “Nasıl bir yerde, nasıl bir şey içmek isteriz?” sorusuyla çıktıklarından bahsederek söze başlıyor. Mimar olan eşi ile projeyi gerçekleştiren Yalçın, 2014’te ilk şubelerini, lokal işletmeler gibi bir ruhla kurduklarını anlatıyor: “Kendi bakış açım olarak durmaya hiç inanmıyorum. Ya geriliyorsunuz ya ilerliyorsunuz” diye konuşan Yalçın, Arabica Coffee House’ta da bu mantıkla hem gelişmeye hem de büyümeye başladıklarını söylüyor. Şu anda 40’ın üzerinde şehirde 130 şubeye ulaştıklarını belirten Sertaç Yalçın, lokal işletmelerin kılavuz olduğunu belirtiyor. Kendilerini sadece bir coffeeshop olarak görmediklerini sözlerine ekleyen Yalçın: “Hem sektöre katkıda bulunalım hem ülkemize borcumuzu ödeyelim hem yüzde yüz yerli ve milli bir marka olmamızın hakkını verelim diye Millî Eğitim Bakanlığı (MEB) ile bir proje yapıyoruz. Baristalığın meslek liselerinde okutulması konusunda müfredatın hazırladığı protokollerimizi yaptık. Baristalık daha saygın bir hale gelsin diye uğraşıyoruz. Buna benzer sosyal sorumluluk projeleri ile, sürdürülebilirlikle, karbon ayak izini azaltmakla uğraşıyoruz.”
Gloria Jean’s Coffee’nin hedefi 2023’te 200 şube
Gloria Jean’s Coffee CEO’su Mehmet Dinçerler, Gloria Jean’s’in 2011 senesinde Türkiye’yi neredeyse terk etmiş bir marka olduğunu, 2012’de marka ile el sıkıştıklarını ve markayı yeniden canlandırmak için kolları sıvadıklarını söylüyor. 33 şehirde, 143 şubeyle hizmet verdiklerini belirten Dinçerler, ileride açılacak 33 şube olduğunu söylerken bu sene 200’e ulaşma hedefleri olduğunu da sözlerine ekliyor.
Mehmet Dinçerler, Gloria Jean’s Coffee’nin Türkiye pazarına 1999 senesinde girmiş ilk zincir marka olduğunu söylerken, açılan diğer markalara ön ayak olduklarını belirtiyor ve ekliyor: “Sosyal medyanın özellikle çok daha ön plana çıkmasıyla zaten dünyadaki trendleri Türkiye’de uygulama noktasında daha hızlı reaksiyon göstermeye başladık. Bizim dünya trendlerini Türkiye’de uygulayıp aynı zamanda Türk markalarının da aynı trendleri çok daha başarılı devam ettiriyor olması, hatta Türk markalarının artık yurt dışında Türkiye’yi temsil edecek pozisyona gelebilmesi çok gurur verici. Biz de global markaları Türkiye’de temsil eden girişimciler veya yöneticiler olarak ön ayak olmuş olmaktan gurur duyuyoruz. Aynı zamanda her zaman yerel girişimcileri desteklemeye çalışıyoruz.”
Caffè Nero CEO’su Ahmet Yanıkoğlu’ndan sektöre girmek isteyenlere tavsiye
Caffè Nero CEO’su Ahmet Yanıkoğlu, kahve sektörüne yeni girmek isteyenlere: “Şu açıdan söyleyebilirim; bir klasik var, bir de yenilikçilik var. Sektöre girmek isteyenler bundan hangisini seçeceğine iyi karar vermeli. İkisini birden karıştırmak kolay bir iş değil. Tüketiciyi şaşırtma ihtimali var. ‘Ben bundan ne bekleyeceğim?’ konusunda soru işaretleri yaratabilir. O yüzden net olmakta fayda var” tavsiyesinde bulunuyor.
Türkiye’de kavrulan kahveler 33 ülkeye gönderilecek!
Gloria Jean’s Coffee’nin Türkiye’de ileriye dönük bir ‘hub’ olmasına dair konuşma yaptıklarını belirten Dilek Çapanoğlu, Mehmet Dinçerler’e: “Bunu ülkemiz için önemli bir gelişme olarak görüyorum. Kahveyi çok tüketen Avrupa, Avustralya gibi kıtalarda kahveyi Türkiye’den gönderiyor olmak oldukça değerli” diyor ve sözü Dinçerler’e bırakıyor: “Yatırımımız, uzun zamandır özellikle pandemide tedarik zinciri sıkıntısı yaşadığımız dönemde görüştüğümüz bir konuydu. İlk etapta sadece kendimiz için bunu talep etmiştik markadan. Daha sonra markadan bize bölgede tedarik zinciri oluşturup bölgedeki tedarikini sağlayabilir miyiz diye sormuşlardı. Biz onu da yaparız dedik. Ondan sonra dediler ki, bütün dünyaya siz tedarik sağlar mısınız; bütün Gloria Jean’s’lere… Onu da yaparız dedik. Şimdi tesisimizin inşaatı bitti. 2 hafta içinde Hollanda’dan makine ekipmanlarımız gelecek. Onlar geldiğinde biz Türkiye’de bütün dünyadaki Gloria Jean’s kahvelerini kavurtup paketleyip 33 ülkeye gönderiyor olacağız. Bu sadece Gloria Jean’s ile kalmayacak, daha sonra diğer global zincirlere de gideceğiz. Belki Ahmet Bey ile de görüşürüz. Böyle bir girişimimiz oldu. İthalatçı bir firmadan ihracatçı bir firmaya döneceğiz. Tabii şimdi kavrulmuş kahveye ulaşımla tedarik zinciriyle yeşil çekirdeğe ulaşım ve onun tedarik zinciri arasında ciddi bir kolaylık farkı var. Bunun bir sonraki adımında kendi kahvemizi de yetiştiriyor olmak istiyoruz. Evet belki Türkiye’de değil ama kendi blend’imizin olduğu Nikaragua, Kosta Rika, Brezilya gibi ülkelerde bunun tarımını da yapıyor olmak istiyoruz” diyerek sözlerini noktalıyor.