GastroAntep Kültür Yolu Festivali’nin Basın Toplantısı Gerçekleştirildi

Gaziantep Büyükşehir Belediyesi ve Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın iş birliğiyle hayata geçirilen GastroAntep Kültür Yolu Festivali için bir basın toplantısı düzenlendi.

Kültür ve Turizm Bakanlığı ile Gaziantep Büyükşehir Belediyesi’nin iş birliğinde 14-22 Eylül 2024 tarihleri arasında ikinci kez gerçekleşecek olan “GastroAntep Kültür Yolu Festivali”, şehrin eşsiz mutfağını, lezzetlerini, kültürünü ve sanatını dünya sahnesine taşımaya hazırlanıyor.

Gaziantep Büyükşehir Belediyesi ile Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın iş birliğiyle gerçekleştirilecek olan GastroAntep Kültür Yolu Festivali hakkında bir basın toplantısı düzenlendi. 25 Aralık Panorama Müzesi Konferans Salonu’nda yapılan toplantıda, festivalin şehir üzerindeki etkileri, bu yılki özel nitelikleri ve program detayları hakkında basın mensuplarına bilgi verildi. Toplantıya Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin, Gaziantep Valisi Kemal Çeber, AK Parti Gaziantep Milletvekili İrfan Çelikaslan, Gaziantep Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Akıncı, Gaziantep Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Adnan Ünverdi, Sözen Group CEO’su Gökmen Sözen gibi isimler katılım sağladı.

GastroAntep Kültür Yolu Festivali kapsamında düzenlenen basın toplantısında, Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin, “Güvenli ve Dirençli Şehir Gaziantep” konulu kapsamlı bir sunum yaptı. Şahin, konuşmasında şehrin nüfus artışı, su yönetimi ve gıda güvenliği alanındaki yatırımlarına dair bilgi verdi ve bu yatırımların önemini vurguladı. Ayrıca, bakanlıklarla yapılan iş birliklerine ve temaslara da değindi. Güvenli şehir modeli hakkında detaylı bilgiler sunan Şahin, bu modeli çeşitli başlıklar ve örneklerle zenginleştirerek açıkladı. Toplantıda, Gaziantep’in dünya gastronomi sahnesindeki yeri, mutfak kültürünün tanıtımı ve coğrafi işaretlerle ilgili yürütülen çalışmalara da özel bir parantez açıldı.

Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin, GastroAntep’in hızla gelişip büyüdüğünü ve festivalin kapsamının bu ilerlemeyi gözler önüne sereceğini belirterek “İnsanın canının malının bize emanet olduğu bir dönemde kültürün ne kadar önemli olduğunu görüyoruz. Kültür aynı zamanda medeniyetin özüdür. Çıkardığımız sofra son üründür. Daha GastroAntep’e başlarken güneşten, doğadan, tarihten gelen lezzet dedik. Kültür yoluna dahil ettik. Kültür yoluna dahil olmamızın ne anlama geldiğini yarınki büyüklükten, genişlemeden çok net bir şekilde göreceksiniz. Artık panel yerlerinin, konser yerlerinin, workshopların ayrıldığı Roma’yla Napoli’yle yarışan Gaziantep’in dünyaya söyleyeceği başka bir söz var diyoruz. O yüzden bu dönemki başlığımızı gastroekonomi diyoruz” açıklamasında bulundu.

Şahin, gastroekonomiyi “Gastroekonomi dediğiniz şey aile ekonomisi, kadın kooperatiflerinde çalışan kadının çocuğunun bursunun hiç kimseye ihtiyacı olmadan sağlayabilmesidir. Dedenin toruna nesiller arası geçişi sağlamasıdır.” sözleriyle tanımladı. Sunumunda gastronominin turizm, kırsal kalkınma, katma değerli üretim ve sürdürülebilir bir ekonomi için güçlü bir kaldıraç olduğunun altını çizen Şahin, ülkemizin tarımsal üretimi, tarımsal ticareti ve gastronomisi ile dünyada çok özel bir yere sahip olduğunu da belirtti.

Şahin, gastronomi ekonomisinde yerel üreticilerin öneminin büyük olduğunu vurguladı. Ayrıca Ticaret Bakanlığı’nın yerli üretimin desteklenmesine yönelik yürüttüğü çalışmalar kapsamında, Tūrkiye’nin yerel değerlerinin ve coğrafi işaretli ürünlerinin tanınırlığının artırılması, bu ürünlerin markalaşmasının sağlanması ve piyasada daha fazla pazar payına sahip olması ile bu ürünleri üreten küçük yerel üreticilerin pazara girişinin kolaylaştırılmasını hedefleyen ‘Marka’ ve ‘Turquality’ programlarını hayata geçirildiğini belirtti.

Sosyal Medya'da Paylaşın