Bir Lokma Tatlı: Pralin

Pralin, fındık ve şekerden yapılan lokma çikolatadır. Yüzyıllar boyunca üç farklı pralin türü geliştirilmiştir: Fransız, Belçika ve Amerikan. Bu pralinler benzer malzemeleri kullanır ancak kendi mutfak dokunuşlarına sahiplerdir. Bu yazımızda Fransız, Belçika ve Güney Amerika pralinlerinin mutfaklarına özgü dokunuşlarını inceledik.

Fransa pralini
Klasik Fransız pralininin temeli,karamelin fındık (geleneksel olarakbadem) üzerine dökülüp sertleşmesiyle oluşan çıtır, tatlı bir kırıntıdır. Fransız yemek ansiklopedisi Larousse Gastronomique’e göre; pralin, 1600’lerin başlarında Fransız diplomat Kont du Plessis-Praslin’in aşçısı olan Lassagne tarafından icat edilmiştir. Kont, pralinlerin kendisinin bulduğunu düşünüp kendi adını verir. Tarifi alıp Plessis-Praslin’den 1630’da ayrılan şef Lassagne, kendi dükkanında sattığı Montargis şehrine yerleşir ve Maison de la Praline adında hâlâ hizmete devam eden kendi dükkânını açar. Pralin içeriğinde karamelize edilmiş bademler ya sade şekliyle yenir ya da çikolata dolgularında kullanılan çıtır veya pürüzsüz bir karışım elde etmek için bir araya getirilir. Bu iki tür 1600’lerden beri başta Avrupa olmak üzere dünya genelinde hızla yayıldı.

Belçika pralini
Belçika pralinlerinin içeriği yumuşaktır. Fransa pralinine kıyasla içinde fındık olması gerekmez. İlk kez Belçikalı Çikolata Usta Jean Neuhaus II tarafından 1912’de hazırlanmıştır. Geleneksel pralinler, içi fondan merkezli bir çikolata kabuğundan oluşur, ayrıca badem ezmesi, karamel, çikolata musu ve krema gibi dolguları, hatta çam fıstığı gibi daha egzotik dolguları da içerebilir. Belçika’nın Fransa’ya olan yakınlığıyla birlikte Belçika pralinlerinde Fransız dokunuşları görmek son derece doğaldır.

 

Güney Amerika pralini

Taste Atlas’a göre, İtalya’dan gelen Ursuline rahibeleri, pralin tariflerini 1700’lerde Louisiana’ya götürdüler ve bu tarifler burada belirli değişikliklere uğradı. Bölge fındık ve şeker kamışı ile doluydu, bu nedenle 19. yüzyılda New Orleans şefleri geleneksel bademlerin yerine fındık ve karamelize krema ekledi. Bu da Güney Amerika pralinini oluşturdu. Bu pralinler esmer şeker, tereyağı,krema ve pekanların suyunun buharlaşana kadar ısıtılmasıyla kalın, yapışkan bir kıvama ve zengin bir karamel rengine sahip olana kadar karıştırılır. Sonra sadece soğumaya
bırakılırlar

Sosyal Medya'da Paylaşın