Beslenme, Okul Başarısında Ne Kadar Etkili?

Ders zilinin çalmasına sayılı günler kala hem anne babalar hem de eğitim kurumları son hazırlıklarını tamamlıyor. Çocukların okulda kullandıkları kırtasiye malzemeleri kadar yıl boyunca okullarda tükettikleri gıda ürünlerinin de güvenilir kaynaklardan sağlanması gerektiğine dikkat çeken Metro Türkiye, sağlıklı beslenmenin okul başarısındaki rolü, beslenme alışkanlıklardaki değişikliker, çocuklarda oluşan gıda hassasiyetleri ve Metro Türkiye’nin bu konularda gerçekleştirdiği çalışmaları masaya yatırdı.

Yeni eğitim öğretim dönemi büyük bir heyecanla yaklaşıyor. Hem anne babaların hem de eğitimcilerin en büyük amacı, çocukların başarılı bir okul yılı geçirebilmesi. Aileler tüm kırtasiye hazırlıklarını yaparken, okullar da eğitim müfredatlarını tamamlarken dikkat edilmesi gereken en önemli başlıklardan biri de iyi bir öğrenme süreci için iyi beslenmenin gerekliliği. Kaliteli, güvenilir ve sağlıklı gıdalarla yapılan beslenme, başarılı bir okul hayatını da destekliyor.

Tüm bunlar ışığında Metro Türkiye; Marmara Bölgesinde yer alan okulları, eğitimcileri bir araya getirdi ve sağlıklı beslenmenin okul başarısındaki rolü, beslenme alışkanlıkları, çocuklarda oluşan gıda hassasiyetleri ve Metro Türkiye’nin bu konularda gerçekleştirdiği çalışmaları masaya yatırdı.

Çocukların neredeyse tüm günlerini geçirdiği okullarda beslenme konusunun ciddiyetle ele alınması şart çünkü günümüzde kaliteli ve güvenilir gıdaya erişim azalırken, çocuklarda süt alerjisi, glüten alerjisi gibi gıda hassasiyetleri de artıyor. Farklı beslenme çeşitlerine yönelik gıda alternatiflerine ihtiyaç ve talep artış gösteriyor. Okul yemekhanelerinin tüm bu unsurları göz önünde tutarak mutfakları için gereken tedariği sağlaması ve menüler hazırlaması, çocukların başarısı ile birlikte eğitim kurumlarının da başarısını yükseltiyor.

1.600 parametrede kapsamlı analiz

Tüm kalite süreçlerini, izlenebilirlik çalışmalarını, taklit ve tağşişle mücadele ederek, güvenilir gıda sunmayı misyon edindiklerini belirten Metro Türkiye Yönetim Kurulu Üyesi Ebru Taşcı Firuzbay, “Ürünleriyle her yaş grubundan 20 milyon tüketicinin tabağında yer alan bir perakendeci ve dahası yeme içme sektörünün en yakın iş ortaklarından biri olarak sorumluluğumuz büyük.  Sunduğumuz gıda ürünlerinin yüksek kalite ve güvenlik standartlarını korumak ve geliştirmek amacıyla düzenli olarak denetimlerin yanı sıra gıda ve gıda dışı ürünlerde 1.600 parametreye göre kapsamlı analizler gerçekleştiriyoruz. Bizce güvenli gıdaya ulaşmanın ve bilinçli beslenmenin ilk koşulu ise tükettiğimiz gıdanın izini sürmekle başlıyor. Bu nedenle tüketicilere “Gıdaların izini sür, bilgiyle beslen” diyor, gıda okuryazarlığını artırmaya çalışıyoruz. Metro Türkiye olarak toplamda 4 bine yakın üründe izlenebilirlik sunuyor, etiketlerimizde bulunan QR kod sistemi ile müşterilerimizin, ürünlerimizin rafa gelene kadarki tüm sürecin dijital hikâyesine erişebilmesini sağlıyoruz” diye konuştu.

Okul müfredatlarında yerel ve Coğrafi İşaretli ürün

İyi beslenmenin iyi öğrenme için önemine değinirken aslında en temele inildiğinde güvenilir kaynaklardan tedarik edilmesinin ne denli önemli olduğunu gördüklerini belirten Ebru Taşcı Firuzbay, “Metro Türkiye olarak bir kaynağın güvenilir olmasının yanı sıra kendi topraklarımızın mahsulü olması, yerel ürünün sürdürülebilirliğini sağlama misyonumuz açısından çok önemli. Bu açıdan çocuklarımızın bu topraklarda yetişen meyve ve sebzeleri tanıması, nereden geldiğini bilmesi, Coğrafi işaretli ürünleri öğrenip  portakalı; Mersin kan portakalı, Finike portakalı olarak bilmesini de bir o kadar önemsiyoruz. Dolayısıyla yerel ürünlere sahip çıkmak mutfağımıza sahip çıkmak kadar değerli. Biz, Metro Türkiye olarak bu alanda pek çok çalışma yapıyoruz. 2019 – 2020 eğitim öğretim yılı itibarıyla mesleki ve teknik okullarda, yiyecek içecek hizmetleri ve gıda teknoloji alanlarında ders alan 65 bin öğrencinin müfredatına Coğrafi İşaretli Ürünlerin dâhil edilmesini sağladık. Burada hedefimiz 2030’a dek 650 bin öğrenciye ulaşmak” diye konuştu.

Buluşmanın moderatörlüğünü üstlenen Aile ve Çocuk Yazarı Ömür Kurt ise “Yemek, her çocuğun hafızasına kaydettiği önemli bir kültürdür. Belki de bu sebeple hiçbirimiz çocukluk tatlarımızı, büyüklerimizin yaptığı yemeklerin lezzetini, kokusunu unutamıyoruz. Okullarda çıkan yemekler de çocukluk hafızamız için çok önemli. Bu sebeple, çocukları geleneksel tatlarla ve yerel güvenli ürünlerle buluşturmaya çalışan Metro Türkiye, çok önemli bir sorumluluk üstleniyor. Zira yemek gerçekten de çok önemli. Çünkü biz yemeği beş duyu organımızla yeriz. Önce görürüz, sonra koklarız, ardından dokunuruz, yemeye başladığımızda sesini duyar ve lezzetini alırız. Yemek önemli bir kültürdür ve bu kültürün kuşaktan kuşağa taşınması gerekir. Bu konuda her birimiz sorumluluk sahibi olmalıyız” diye konuştu.

Dilara Koçak’tan okul başarısına etki eden sağlıklı beslenme önerileri

Çocukların beslenme alışkanlıklarının gelişmesinde aile büyüklerinin yeme tutumları, okul düzeni, anne ve baba arasındaki iletişim gibi pek çok faktörün rol oynadığını belirten Beslenme Uzmanı ve Sürdürülebilir Yaşam Aktivisti Dilara Koçak ise konuya ilişkin şu önerilerde bulundu: ‘’Okulların başlamasıyla birlikte sağlıklı bir beden ile zihin gelişimi ve okul başarısı için yeterli ve dengeli beslenmek, yeterli protein alımı gibi noktalar da oldukça kıymetli. Öyle ki tüm bunlar çocukların okul performansına ve zihinsel sağlığına katkıda bulunuyor.

Bu konuda ilk önerim rengarenk tabaklar. Mevsiminde, yerel sebze meyve tüketimi antioksidan içeriğiyle bağışıklık sistemine destek olurken lif içeriği ile de bağırsak dostu rol oynar. Kalsiyum dendiğinde akla ilk süt, yoğurt gibi alternatifler gelse de lahana, ıspanak, brokoli ve roka gibi yeşil yapraklı sebzelerin, susam ve pekmez ve fındık gibi yağlı tohumların da kalsiyum içerdiğini hatırlayın. Zihinsel sağlık dendiğinde aklınıza Omega -3 gelsin. Çocuklarınıza haftada 2 kez balık tükettirmeye özen gösterin. Bitkisel omega 3 kaynağı semizotu, ceviz gibi gıdalar da beslenme programınızda yer alsın. Yumurta kullanım alanı geniş bir besin. Gün içinde salatalara eklenebilir veya çorbalarınızın besleyici değerini artırmak için yumurta ile terbiyeleyebilirsiniz. Bitkisel protein kaynağı mercimek, nohut gibi baklagilleri de haftada en az 2-3 kez tüketmeye özen gösterin. Son önerim ise uyku. Uyku düzeni, çocukların ve gençlerin zihinsel ve fiziksel gelişiminde önemli rol oynuyor. Uyku esnasında vücutta stres hormonları azalırken, büyüme hormonu üretiminde artış görülüyor.’’

Kırtasiye ürünlerinde de iyi fiyat ve güvence

Metro Türkiye okula dönüş döneminde gıda ürünlerinde olduğu gibi, kırtasiye ürünlerinde de kalite, güvence ve fiyat avantajına odaklanıyor. Bu doğrultuda çocukların okulda kullandığı ürünlerin sağlığa uygunluğunu zararlı kimyasallardan ağır metallere tam 140 farklı parametrede teste tabi tutarak, sadece test sonucu uygun olan ürünleri raflarına taşıyor. Sunduğu ürünlerin en ince ayrıntılarının bile gözetildiği kalite kontrol süreçlerinin ve test raporlarının son 1 yıl içinde yapılmış olmasını da şart koşuyor. Aro ve Sigma markalı fosforlu kalem, tahta kalemi, kurşun kalem, ataş, tebeşir başta olmak üzere pastel boya, kuru boya, defter, silgi, sulu boya, lisanslı okul çantalarından su matarasına, tekstilden ayakkabıya kadar yüzlerce kırtasiye ürünü, ulaşılabilir fiyatlar ve Çok Al Az Öde avantajlarıyla Metro Türkiye raflarında bulunuyor.

 

Sosyal Medya'da Paylaşın