Patentli robotik teknolojisiyle 10’dan fazla parametreyi anlık olarak takip ederek, alt yapı ve insan kaynaklı atığın önüne geçerek fıçı verimliliğini maksimize eden, böylece su tasarrufu sağlayan Pubinno’nun Kurucu Ortağı ve CEO’su Can Algül, bu girişiminin hikâyesini anlatıyor.
Lise yıllarını Beyoğlu’nda geçirip Vefa Lisesi’nden mezun olan Can Algül, Pubinno fikrinin bu semtte doğduğunu ve Beyoğlu’nun hayatında özel bir yeri olduğunu vurguluyor. New York’ta üniversite eğitimine devam ederken okulunu bırakıp Pubinno’yu kuran Algül, yurt dışında aldığı eğitimin, Pubinno’nun global bir vizyonla yolculuğa başlamasında kritik bir rol oynadığını belirtiyor.
Algül, Pubinno’nun serüveninin barlarda yaşadığı kötü bira deneyimleriyle başladığını söylüyor. İlk olarak, tüketicilerin sipariş ve servis süreçlerini masalarından kalkmadan dijital bir bar aracılığıyla çözebileceği “Digipubs” fikrini geliştirse de 2014 yılında proje o dönem çıkan alkol regulasyonları nedeniyle rafa kalkıyor. Algül, bu projeyi, Pubinno’nun ilk ürünü olan, ön ödemeli kartlarla hızlı bir şekilde bira sunan otomatlar olan “beerpoint”e dönüştürüyor. Sektörün içinde bulunup tüm personalarla temas halinde olunca asıl problemin kalite, zayiat ve izlenebilirlik olduğunu fark ediyor. Dünyadaki tüm mevcut fıçı bira sistemlerine uyum sağlayabilen dünyanın ilk yapay zekâ tabanlı akıllı bira musluğu smart tap böylelikle hayata geçiyor ve Pubinno’nun hikayesi bugünlere geliyor.
1 Milyar Litreden Fazla Su Tasarrufu Pubinno’nun sürdürülebilirlik performansını değerlendirirken, önemli verileri şu şekilde özetliyor: “Tek kullanımlık ambalajlı içeceklerin fıçılara kıyasla 7 kat daha fazla karbon salınımı var. Bir litre biranın üretimi için tarladan son tüketiciye kadar ortalama 102,5 litre su kullanılıyor.
Dünya genelinde fıçılardan ortalama yüzde 23 oranında zayiat meydana geliyor. Pubinno teknolojileri ile şimdiye kadar yüz milyon bardağın üzerinde bira servisi gerçekleştirdik ve 1 milyar litreden fazla su tasarrufu sağladık.” Yetenekli girişimci, ülkemizin girişimcilik konusunda çok büyük bir potansiyeli olduğunun ve tamamen Türk mühendislerinin geliştirdiği Pubinno teknolojilerinin 3 kıtada, 2200’den fazla noktada kullanıldığını vurguluyor.
Girişimcilik ekosisteminin son 7-8 yılda önemli bir gelişim gösterdiğini belirten Algül, “Pubinno’yu ilk kurduğumuz yıllarda lokaldeki yatırımcı görüşmelerimiz pek iç acıcı geçmiyordu. ‘’Ayran makinesi ya da kola makinesi yapar mısınız?’’ şeklinde geri dönüşler alıyorduk.” diyor. Pubinno’nun Gelecek Vizyonu Pubinno’nun güncel konumunu değerlendirmesini istediğimizde, Pubinno 2.0 ile yılın ilk yarısında 2023’te yaptıkları ciroyu geçtiklerini söylüyor ve ekliyor: “Amerika açılımını çok önemsiyorum. 2026’da Dünya kupası Amerika’da olacak. Final New York’ta Metlife Stadyumu’nda gerçekleşecek. Pubinno şu anda Amerika’da stadyumları dönüştürüyor.”
Algül, biranın yanı sıra fıçıdan servis edilebilen tüm içecekleri servis etmeye başladıklarını, on trade’in olduğu her yerde Pubinno olacağını söyleyerek sözlerini sonlandırıyor.