Yeme içme işletmelerinde gıda atığını azaltmak ve atıksız menülerin oluşturulmasını teşvik etmek üzere 2018 yılından bu yana çalışmalar sürdüren Metro Türkiye, yılbaşı sofralarında gıda israfını önlemek için de kolları sıvadı. Metro Türkiye’nin desteği ile “Atıksız Yılbaşı Yemeği” hazırlayan Şef Umut Karakuş, lezzet ile sürdürülebilirliği buluşturdu.
Restoranların ve şeflerin sürdürülebilirlik yolculuğuna rehberlik eden Metro Türkiye, gıda israfının önüne geçmek için atıksız menü ve mutfaklar oluşturma çalışmalarını sürdürüyor. Sofraların çeşit çeşit yemeklerle en çok donatıldığı zamanlardan biri olan yılbaşında atıksız menülerle gıda israfının önüne geçmeyi hedefleyen Metro Türkiye, bu amaçla şef Umut Karakuş ile birlikte örnek teşkil edecek bir Atıksız Yılbaşı Yemeği hazırladı. Muutto Galataport’ta gerçekleştirilen davette, Karakuş’un özel sunumuyla hiçbir gıdanın israf edilmediği portakallı hindiden pancarlı içli köfteye, leblebi humustan balkabağına pek çok özel lezzet sunuldu.
Metro Türkiye, sürdürülebilirliği gıdanın olduğu her alana yayıyor
Türk mutfak kültürünü ve değerlerini koruma ve gelecek nesillere aktarma amacıyla faaliyetlerine sürdürülebilirlik odağıyla devam eden Metro Türkiye, sunduğu ürünler ile ‘yılbaşında atıksız sofralar nasıl kurulur’un cevabını Şef Umut Karakuş ile birlikte verdi.
Bu özel davette yaptığı konuşmada restoranların ve şeflerin sürdürülebilirlik dönüşümüne katma değer sunduklarını ifade eden Metro Türkiye CEO’su Sinem Türüng, “Bu doğrultuda gıdayı koruyor, israfla mücadele ediyor, sürdürülebilirliği gıdanın olduğu her alana yaymaya gayret ediyoruz. Amacımız, sürdürülebilirlik çalışmalarımız kapsamında paydaşlarımızı bilgilendirmek ve yönlendirmek” dedi. Bu konuda yaptıkları çalışmalardan bahseden Türüng, “Türkiye’nin ilk gastronomi keşif platformu olarak kurduğumuz Gastronometro’nun web sitesindebir restoranın ya da işletmenin ihtiyacı olabilecek tüm sürdürülebilirlik bilgilerini, trendleri, dünyada ve Türkiye’deki iyi uygulama örneklerini sunuyoruz. Bu platform üzerinden yeme-içme sektörünün sürdürülebilirliğe atacakları adımlara rehberlik ediyor, onların müşterilerine sürdürülebilir ürünler sunabilmesini sağlayacak çözümleri raflarımıza da getiriyoruz. İşletmelere atıksız yemekler hazırlamak için örnekleriyle birlikte reçeteler de geliştiriyoruz. Portal üzerinden ulaşılabilen ‘Atık Azaltım Menüsü’ isimli rehberde sürdürülebilir menü oluşturma kriterlerine, sürdürülebilir gıda ve yemeklere yönelik önerilere yer veriyoruz” dedi. Hazırladıkları ‘Otel, Restoran ve Diğer Toplu Tüketim Yerlerinde Gıda İsrafı İle Mücadele Kılavuzu’nun da sektöre yol gösteren önemli bir rehber olduğuna değinen Türüng, kılavuz odağında yine yeme içme sektöründeki işletmelere verilen ve bu alanda bir ilk olan gıda israfıyla mücadele eğitimlerine de başladıklarını ifade etti. “Yeni yıla girerken en büyük dileklerimizden biri bütün mutfakların ve menülerin ‘atıksız’ olması” diyen Sinem Türüng, Şef Umut Karakuş ile birlikte bu dileğe öncülük edecek güzel bir örnek sunmak istediklerini söyledi.
“Atıksız mutfak artık bir tercih değil zorunluluk”
Bir şef olarak aynı amaç doğrultusunda ilerledikleri Metro Türkiye ile birlikte çalışmak mutluluk duyduğunu ifade eden Şef Umut Karakuş ise “Atıksız bir mutfak artık bir tercih değil hepimizin geleceği için bir zorunluluk. İsraf edilen her bir lokma gıda ile geleceğimizi de çöpe atmış oluyoruz. Bu nedenle şeflerin ve işletmelerin bu konu üzerinde çok daha fazla ciddiyetle durması ve tüm iş yapış süreçlerini buna uygun hale getirmesi büyük önem taşıyor. İşte Metro Türkiye bu açıdan çok kıymetli çalışmalara imza atıyor. Bizlere sadece geniş bir ürün yelpazesi ile hizmet vermekle kalmıyor, atıksız menüleri nasıl hayata geçirebileceğimize dair rehberlik de ediyor” diye konuştu.
Hazırladıkları Atıksız Yılbaşı Yemeği’nde sürdürülebilir olmasını hedefledikleri ülkemize özel ürünlerle birlikte israf olmasını önleyerek yeni bir lezzete dönüştürdükleri gıdalar olduğunu vurgulayan Karakuş, “Başlangıç olarak sunduğumuz grisinler, tüketilmeyen ekmeklerin tekrar lezzetlendirilmesiyle hazırlandı. Pancarlı içli köftede ata tohumundan elde edilen Mardin bulguru kullanarak yerele sahip çıktık. Tüketilmeyip kalan humusları ise daha sonra cips yaparak değerlendiriyoruz” dedi.
Karakuş’un hazırladığı menülerde kullanılan ürünler Metro Türkiye’den temin edilirken, hazırlanan yemekler davetlilerden tam not aldı.