Gıda Güvenilirliği Sadece Gıda Maddeleri ve Prosesle mi Sağlanır?

‘Piyasada gıda güvenliği’ konu olduğunda, aklımıza çoğunlukla günlük gıda maddeleri ile bunların hazırlık prosesleri gelmektedir. Peki ya kafe ve restoran gibi toplu tüketim yapılan gıda işletmelerinde kullanılan, “melamin” olarak adlandırılan tabak ve diğer servis ekipmanlarının ne kadar sağlıklı olduğunu hiç düşündünüz mü? Bu soruların cevaplarını KÜLSAN A.Ş. yöneticilerinden Rıza AKKAYA’dan alıyoruz.

Rıza Akkaya bize soframızda, evimizde, yemek hazırladığımız bütün mekânlarda mutlaka kullandığımız mutfak gereçleri hususunda kıymetli bilgiler veriyor: “Yasal normlara uygun üretilmiş güvenilir gıdalar canlıların karnını doyururken aynı zamanda hayatlarını idame ettirmelerini sağlayan birer sağlık kaynağıdır. Güvenilir olmayan gıdalar ise ani-akut ya da zamana yayılan-kronik hastalık yapıcı (patojen) etkiler göstererek sağlığın bozulmasına sebebiyet verirler.”

Ani-akut patojen etkileri mide bulantısı, ishal, çarpıntı gibi gıda zehirlenmesi belirtileri olarak sıralayan Akkaya, zaman içinde yavaş yavaş bünyelere giren ve hastalıklara yol açan kronik etkileri bu kadar çabuk fark edemeyeceğimizi söylüyor. Nihayet fark ettiğimizde ise çok geç kalmış olacağımızı…

‘Piyasada gıda güvenliği’ konu olduğunda, aklımıza çoğunlukla günlük gıda maddeleri ile bunların hazırlık prosesleri gelmektedir. Peki ya kafe ve restoran gibi toplu tüketim yapılan gıda işletmelerinde kullanılan, “melamin” olarak adlandırılan tabak ve diğer servis ekipmanlarının ne kadar sağlıklı olduğunu hiç düşündünüz mü?

Rıza Akkaya, gıda ile temasa uygun en güvenilir melamin malzemesini Thermoset markası altında üretiyor. Şu anda piyasada bulunan bu türden malzemelerin yüzde 80’lik bir kısmının normlara uygun olmayan, gıda ile karışıp insan bünyesine giren ve organlarda birikerek böbrek hastalığı ile kansere sebebiyet veren “üre” maddesinden imal edildiğini açıklayan Akkaya, bu malzemelerin en belirgin özelliklerinin kullanıldıkça sararmaları, üzerlerindeki ve kenarlarındaki kaplama kısımlarının kabarması, fiyatlarının görece ucuzluğu olduğunu anlatıyor. “Zira normlara uygun üretilmiş Thermoset malzemenin fiyatının porselene göre bir miktar yüksek olması gerekirken üre malzemeyle üretilenler bunun neredeyse yarı fiyatınadır.” diye de ekliyor.

Thermoset malzemeden üretilen ürünler kolay temizlenen, dayanıklı ve uzun ömürlü ürünler. Dolayısıyla amortisman bakımından avantajlılar. Konu hakkındaki bilgi eksikliğinden dolayı gerek son kullanıcılar gerekse gıda işletmecilerinin daha ucuz malzemeyi tercih ederken kendilerinin, sevdiklerinin ve müşterilerinin sağlıklarını tehlikeye attıklarını düşünen Rıza Akkaya, firmalarının gıda mevzuatlarının üretilecek madde ve malzemelerin standartlarını belirlediğini, bunları üretenlere de tıpkı diğer gıda işletmelerine olduğu gibi Tarım ve Orman Bakanlığına kayıt zorunluluğu getirildiğini söylüyor: “Gıda ile temas eden malzemelerde yönetmelikle zorunluluk getirilen ‘Gıda ile temasa uygundur.’ ifadesi ya da aşağıdaki gıdaya uygunluk işareti bulunmalıdır” diyen Akkaya bunlara ilave olarak, gerektiğinde kullanım talimatlarının, üretici veya ithalatçının ya da piyasaya arzdan sorumlu satıcının adının, unvanının ve adresinin, Gıda ile Temas Eden Madde ve Malzeme Üreten İşletme Kayıt Belgesi’nin de ürünün yanında bulunması gerektiğinden bahsediyor.

Piyasaya normlara uygun olmayan malzeme sunanların büyük bir kısmında marka ya da yukarıdaki işaret bulunmamaktadır. Bazıları da her türlü riski alıp gıdaya uygunluk işaretini ya da “Gıda ile temasa uygundur.” ifadesini usulsüz olarak kullanabilmektedir.

Peki, güvenilir malzemeyi nasıl seçeceğiz? Bu oldukça kolay: “Öncelikle aldığımız üründe yukarıdaki gıdaya uygunluk işaretinin ya da “Gıda ile temasa uygundur.” ifadelerinin olup olmadığını, üretici veya ithalatçının adını kontrol edeceğiz. Ürünü toplu olarak tedarik ediyorsak üreticinin ya da ithalatçının Gıdaya Temas Eden Madde ve Malzeme Üreten İşletme Kayıt Belgesi’ni talep edeceğiz” diyor Rıza Akkaya. “Unutmayın, ne kadar iyi ve kaliteli gıda üretirseniz üretin, ancak zincirin en zayıf halkası kadar güvenilir ve kaliteli olabilirsiniz. Binlerce kez kullanılacağınız bir üründe sadece satış fiyatına göre tedarik yaptığınızda bunun bedeli ummadığınız kadar ağır olabilir”
Hem tüketicilere hem de sektöre sağlıklı malzeme konusunda önemli bilgiler veren Akkaya, bilinçli kullanıcıları ve profesyonelleri Thermoset’i tercih etmeye davet ediyor.

Sosyal Medya'da Paylaşın