Teknoloji ve gastronomi iş birliği hız kesmiyor!

Japon bilim insanları, izleyicilere izledikleri şeyi tatmalarını sağlayan özel bir ekran üzerinde çalışıyor. Taste the TV adı verilen cihaz, izlenen gıdaların tadını veren aralarında çikolatanın da bulunduğu 10 farklı lezzete sahip.

Yiyeceklerin tatlarını doğru şekilde taklit edebilen yalanabilir televizyon, ekrana gerilmiş bir film üzerinde püskürtülen farklı aromalara sahip. Japonya’nın Meiji Üniversitesi’nden Porfesör Homei Miyashita’nın geliştirdiği teknoloji, izleyicilerin izledikleri şeye ilişkin çok yönlü algılarını artırmaya yardımcı oluyor. Reuters’e verdiği demeçte “Amaç, insanların evde kalırken bile dünyanın diğer ucundaki bir restoranda yemek yeme deneyimi yaşamalarını mümkün kılmak” diyen Miyashita, 30 kişilik bir ekiple çalışıyor. Proje ekibi Taste the TV’nin ticari bir versiyonunun bütçesinin yaklaşık 650 £ olduğunu açıkladı.

Gastronomi ve teknoloji, günümüzde her zamankinden daha fazla iş birliği içinde. Dünyanın dört bir yanındaki bilim insanları, yeni teknolojiler geliştirmek için çalışıyor. Japonya, Fukuoka’daki Kyushu Üniversitesi’nden Kiyoshi Toko; soya sosu, çorba ve sake gibi gıdaları inceleyen şirketler için bir e-dil geliştirdi.

Teknoloji aynı zamanda yemek yemenin duyusal deneyimini artırmak için gerçek yiyeceklerle birlikte de kullanılıyor. Sanal gerçeklik (VR) teknolojisiyle yemeklerini sunan üst düzey restoranlar gerçek yiyecekleri VR kulaklıklarına bağlı misafirlerine sunarak dijital bir akşam yemeği partisi yaratıyor.

İki Michelin yıldızlı şef Paco Roncero, Ibiza’da yer alan Sublimotion’da 20 servisli bir VR yemek deneyimi yürütüyor ve dünyanın en pahalı Michelin yıldızlı restoranı unvanını koruyor.

Sosyal Medya'da Paylaşın