Singapur’un “hawker” kültürü UNESCO Somut Olmayan Kültürel Miras listesine girdi!

Singapur’da “hawker” olarak anılan sokak yemeği kültürünün tarihi 1800’lere dayanıyor. Göçmen ve göçebe toplulukların, el yapımı stantlarını kaldırımlar, meydanlar ve parklarda kurması ve buralarda geçimini sağlamak için kendi kültürlerinden getirdikleri yemekleri Singapur kültürüyle harmanlayarak satmalarına “hawker” kültürü deniyor. Günümüzde bu kültürü yasalarla legalleştiren Singapur hükümeti, kurduğu konteynerler, çadırlar veya tentelerin altında birleştirdiği satıcılara temiz mutfak sağlarken, müşterilerin oturabilecekleri masalar ile de bu kültürü yaşatmaya çalışıyor. Singapurlular için çok önemli olan “hawker”, birçok ailenin temel geçim kaynağı olurken aynı zamanda Singapur’un çok kültürlülüğünü de sembolize ediyor.

16 Aralık 2020 tarihinde çıkan karara göre Singapur’un “hawker” kültürü artık UNESCO Somut Olmayan Kültürel Miras listesinde. “‘Hawker’ kültürü Singapur için bir gurur kaynağı. Mirasımızı ve kültürel çeşitliliğimizi yansıtıyor, ayrıca yaş, ırk veya etnik köken fark etmeksizin Singapur’da günlük yaşantımızın vazgeçilmez bir parçası. Bu yolculuk burada bitmeyecek. Singapur’un gelecek nesillerinin ‘hawker’ kültürümüzü takdir etmeye, bundan keyif almaya ve ona değer vermeye devam etmesi için ‘hawker’ ticaretinin getirdiği bilgileri ve kültürel uygulamaları tanımaya ve onları kutlamaya devam edeceğiz” dedi Singapur Kültür, Toplum ve Gençlik Bakanı Edwin Tong.

2020 yılında UNESCO Somut Olmayan Kültürel Miras listesine, İsviçre ve Fransa’nın saatçilik kültürü, Zambiya’nın dans kültürü ve Polonya’nın arıcılık kültürü de dahil olmak üzere toplam 42 başvuru yapıldı. Bu başvuruların 25’i kabul edilirken, UNESCO Somut Olmayan Kültürel Miras listesinde yıl sonu itibariyle 463 madde bulunuyor.

Sosyal Medya'da Paylaşın