Globe Restaurants markası olan Pikan Fırın, misafirlerini ilk olarak 2014 yılında ağırlamaya başlıyor. Aynı çatı altında yer aldığı Shakespeare Bistro’nun faaliyet alanından tamamen farklı olarak, ekşi mayalı ürünler başta olmak üzere unlu mamuller, pastane ürünleri ve kahve üzerine kurgulanan işletme, bugün altı şubede yenilikçi duruşuyla hizmet vermeye devam ediyor. Pikan Fırın’ın hikâyesini Proje Yönetmeni Ayça Özen’den dinledik.
Pikan Fırın, “yeni nesil fırıncılık” olarak tanımladığı mevcut fırıncılık ve fırın ürünlerinden farklı çizgisi ile Antalya’da bir adım öne çıkıyor. İlk açıldığı tarihte dört çeşit ekşi maya ekmek ile hizmet veren marka, şu anda 15 çeşit ekşi maya ekmek üretiyor. Her gün yeni reçeteler üzerine çalıştıklarını ifade eden Ayça Özen, “Pastacılık ve diğer unlu mamuller ayağında da misafirlerimize daha farklı lezzetler sunmanın peşindeyiz. Çağımızın daha doğal, daha az şekerli, daha az kalorili gibi talep çeşitliliğini dönemsel olarak değişen ürün gamımızla cevaplamaya çalışıyoruz” ifadelerini kullanıyor.
“Geleneksel yöntem ve uzun fermantasyonla yaptığımız ekmeklerimiz haklı gurumuz”
ODTÜ Felsefe mezunu olan Özen, sonrasında doktora eğitimini yarıda bırakarak 2011 yılında katıldığı MSA Profesyonel Pastacılık ve Ekmekçilik eğitimi ile sağlam bir temel oluşturuyor. Ve Türkiye’de henüz örneklerine çok da rastlanmayan ekşi mayaya karşı olan merakı ile Pikan Fırın markasını hayata geçiriyor. “İmza lezzetimizin tüm çeşitliliği ile ekşi maya ekmeklerimiz olduğunu söyleyebilirim” diyen başarılı isim sözlerini şöyle sürdürüyor: “Mottosu hız olan çağımızda hızlandırılmış süreçlerin karşısında durarak geleneksel yöntem ve uzun fermantasyonla yaptığımız ekmeklerimiz haklı gurumuz. Sabah kahvaltısında bir annenin ekşi maya sütlü tost ekmeği ile hazırladığı bir kahvaltının ya da diyetine dikkat eden bir sporcunun öğününün yanına eşlik eden ekşi maya karabuğday ekmeğimizin doğallığı bizim için çok önemli. Bunun yanında şekersiz hazırladığımız gün içinde keyifle atıştırılabilecek ürünlerimiz ya da hakiki tereyağının lezzetini taşıyan kurabiyelerimiz de öne çıkan lezzetlerimiz.”
“Çoğu ürün bizim yorumumuzla raflardaki yerini alıyor”
Pikan Fırın; Fransız, Amerikan ya da diğer ekolleri kendi mutfağına ve misafirlerin damak tadına göre yorumlarken kendi sahip olduğu değerleri de tekrar dizayn etmekten geri kalmıyor. Genel eğilimin klasik pastalardan yana olmadığını dile getiren Ayça Özen, “Dönemsel olarak değişen çeşitliliğinde cheesecake’ler, parfait’ler, pat e choux’lar, tartlar ve geleneksel çizginin dışında kekler yapıyoruz. Ancak daha önce de belirttiğim gibi genelde çoğu ürün bizim tekrar yorumumuzdan geçen şekliyle raflardaki yerini alıyor” diyor.
“Ekmeklerimizi tüketimin gerçekleştiği her noktaya taşımayı arzuluyoruz”
Yenilikçi duruşu, kaliteye verdiği önem ve dinamik imalat, satış ekibi ve organizasyon yapısı Pikan Fırın’ı sektörde öne çıkaran özelliklerden. Antalya bölgesinde Macro Center ve 21 adet Migros şubesine ekmek verirken bir yandan da online satış kanalları ile Türkiye’nin her noktasına lezzetlerini ulaştıran marka, başka işletmelere de ekmek üretiyor. Pikan Ailesi olarak gerekli Covid-19 ve hijyen uygulamalarını hayata geçirerek müşterilerin güvenle tüketeceği ekmeler ürettiklerini dile getiren Özen son olarak, “Yapacağımız B2B anlaşmalarla, kaliteli ve sağlıklı ekmek tüketimini sadece evlerle sınırlamayıp; otel, restoran, okul, vb. tüketimin gerçekleştiği her noktaya taşımayı arzuluyoruz.”
Dünyanın en prestijli rehberlerinden Paris kökenli Gault & Millau Rehberi 2025 seçkisi, 9 Aralık’ta Çırağan Palace Kempinski’de gerçekleştirilecek görkemli ödül töreni ile duyurulacak.
Türk...