Mikro-Market projesi için çalışmalara başlandı!

E-ticaret platformu Hepsiburada, gelecekteki alışveriş deneyimlerini kişiye özel bir hale getirebilecek MiMEX mikro-market projesi için kurulan global konsorsiyum içinde yer aldığını duyurdu. Proje kapsamında Hepsiburada, iki pilot mekandan birinin kurulumunu üstleniyor.

Akıllı online perakende deneyimini, önümüzdeki iki yıl içinde Avrupa çapında yaygınlaştırmak için İtalya, İspanya ve Türkiye’nin de içinde bulunduğu bir konsorsiyum oluşturuldu. Proje başlangıç toplantısı 11 Aralık’ta gerçekleşen MiMEX, (Mikro-Market Deneyimi) araştırmacılar, geliştiriciler ve perakende deneyimi uzmanlarını içeren uluslararası bir ekip ile önümüzdeki iki yıl içinde yeni bir akıllı online perakende deneyimi sunmayı hedeflediklerini açıkladı. İtalyan araştırma ve teknoloji geliştirme şirketi Spindox Labs (Spindox Group) tarafından koordine edilen konsorsiyumun, Türkiye’nin e-ticaret platformu Hepsiburada; İtalya, Trento merkezli Fondazione Bruno Kessler vakfı; İspanyol teknoloji geliştirme şirketi Metrica6 ve mühendislik ve mağaza düzenleme sektörlerinde uzmanlaşmış Cefla S.C. gruplarından oluştuğu bildirildi.

Tüketici deneyimlerini yapılandıracak stratejiler belirlendi

Projenin online başlangıç töreninin, Avrupa Komisyonu Proje Sorumlusu Vincenzina Vinci ve çeşitli proje ortaklarının temsilcilerinin katılımıyla gerçekleştirildiği bildirildi.  Başlangıç etkinliğindeki panelde; önümüzdeki dönem boyunca perakende mağazalarında “proximity marketing” uygulamalarından “self-checkout” sistemlerine kadar değişen yeni tüketici deneyimlerini yapılandırmak için gerekecek stratejiler ve program öncelikleri belirlendi.

Mikro marketler Avrupa senaryolarına uyacak şekilde tasarlanacak

Proje kapsamında planlanan mikro marketlerin, KOBİ’lerin ihtiyaçlarıyla şekillenen Avrupa senaryolarına uyacak şekilde tasarlanacağı belirtildi. Proje stratejisinde, Trento Üniversitesi’nin araştırma laboratuvarı Spindox Labs gözetiminde, İtalya’nın Trento kentinde bir test merkezinin kurulmasını öngörülüyor. Bu merkez, uygulanabilir çözümlerin somut etkinliğini doğrulamak için kurulacak. Alan, bir mağazanın temel konfigürasyonuna sahip olacak ve farklı konseptlerde kullanılabilecek opsiyonların geliştirilmesini kolaylaştırarak bir Ar-Ge merkezi gibi çalışacak.

İki pilot mekân kurulacak

Projenin bir sonraki adımının ise iki pilot mekanın kurulması olduğu ifade edildi. Bunlardan ilki kapalı alanda, İstanbul’daki Hepsiburada Akıllı Operasyon Merkezi’nde, ikincisi ise açık havada İspanya’nın Malaga şehrinde bulunan Endülüs Teknoloji Parkı’nda yer alacağı duyuruldu. Her iki uygulamada da Trento’da hazırlanan çözümler, operasyonel çok yönlülüğünü test etmek için iyileştirilecek ve geliştirilecek.

Stok yönetimi süreçleri geliştirilecek

MiMEX’in Mikro-Marketleri’nin ayrıca, raflardaki eksik ürünleri otomatik tamamlama ve stok yönetimi süreçlerini geliştirerek, perakende mağazalarının uzaktan yönetimini en iyi hale getirmeyi amaçlamakta olduğu belirtildi. Çözümler 2018 – 2019 yılları arasında Cefla Shopfitting, Spindox Labs ve Fondazione Bruno Kessler’deki araştırmacılar tarafından geliştirilen bir yapay zeka platformu olan “Spinretail” projesinde kullanılan bileşenleri entegre ederek son hallerine getirilecek.

Yapılan açıklamada, şu ifadelere yer verildi:

“Uygulama kapsamında, derin öğrenme teknikleri, müşterilerin karmaşık alışveriş hareketlerini takip ederek ürünlerin toplanmasını doğru bir şekilde izleyecek şekilde genişletilecek. Bu da yapay zeka sistemlerinin geliştirilmesi için hayati önemi olan ‘öğrenme’ aşamasında kullanılmak üzere, büyük miktarda veri üretilmesini sağlayacak. Bireysel müşteri geri bildirimlerinin toplayıp ve derinlemesine analiz ederek, MiMEX mikro-marketleri, gelecekteki alışveriş deneyimlerini kişiye özel bir hale getirebilecek. Uygulamada kullanılan bilgisayarlı görme teknikleri, koronavirüs ve benzeri salgınlarda müşterilerin sosyal mesafe uyumunu gözetmek için araçlar sağlayarak ayrıca değer yaratacak.”

Sosyal Medya'da Paylaşın