Metro Türkiye CEO’su Sinem Türüng: “Yerel üretimle kalkınacağız”

Pandemi döneminde yeme-içme sektörünün çok etkilendiğini belirten Metro Türkiye CEO’su Sinem Türüng, “Kırsal kalkınmanın ana kaldıracı olarak gördüğümüz kooperatifleri öne çıkarma çabalarımız sürüyor. Mağazalarımızda yüzde 98 oranında, Türkiye’de üretilen ürünler satılıyor. 5 bin 44 tedarikçimizin yüzde 99’u yerel. Ayrıca yerli tohum kullanılarak yetiştirilen ürünler için yüzde 100 alım garantisi veriyoruz” diyor.

Metro, 34 ülkede 16 milyon müşteriye hizmet veren dünyanın önde gelen perakende şirketlerinden. Globalde ve Türkiye’de horeca sektörünün bir numaral iş ortaklarından.1990’dan bu yana da Türkiye’de koronavirüs salgınının etkilediği yeme-içme sektörünün oyuncularının tedarikçisi olan Metro Türkiye CEO’su Türüng, Hürriyet’ten Elif Ergu’ya pandemi dönemindeki stratejilerini ve bundan sonrası için öngörülerini anlattı.

İşte o söyleşi: 

“Boş raflar görmedik”

Pandemi sağlık krizi olarak başlayıp ekonomik kriz yarattı. Siz nasıl etkilendiniz?

Türkiye’nin perakende sektörünün ve lojistik sektörünün iyi bir sınav verdiğini düşünüyorum. Pandemiyle birlikte biz de tüm planlarımızı değiştirdik. Boş raflar görmedik. Yeme içme sektörü ve turizm sektörü çok etkilendi.

“İşyerlerinin 4’te 1’i kapalı”

Şu son dönemde restoranların da kapanmasıyla çok daha zorlu bir döneme girildi. Öyle. Bu dönemde iş yerleri yalnızca paket servis veriyor. Biz iş yerlerinin dörtte birinin kapalı olduğunu düşünüyoruz. TURYİD de açıklama yaptı. İrili ufalı 100 bin işletme var. 135 milyar liralık hacmi var yeme içme sektörünün. Sektörün günlük kaybının 350 milyon lira olduğu söyleniyor. Bize de yansıyor bunlar.

“Yüzde 98 yerli ürün satıyoruz”

Pandemi ile birlikte şunu gördük, yerel üretim çok önemli. Çiftçilerin destekliyor musunuz?

Bizim sratejimizde bölgesel ürünü kullanmak, yerel ürün kullanmak var. Bu noktada, teknoloji kullanımından doğru ambalaj kullanımına, soğuk zincir koruma sistemi uygulamamızdan hidrofonik üretime kadar birçok alanda çiftçilerimize destek oluyoruz. Kırsal kalkınma ve yerel ürünlerin ana kaldıracı olarak gördüğümüz kooperatifleri öne çıkarma çabalarımız sürüyor. Yüzde 98 oranında Türkiye’de üretilen ürünleri satıyor, yerel markaları destekliyoruz. 800’ün üzerinde üretici, üretici örgütü, kooperatif ve diğer tedarikçilerle iş birliği içindeyiz. 5 bin 44 tedarikçimizin yüzde 99’unu yerel tedarikçilerin oluşturması da bu konuya verdiğimiz önemin bir göstergesi.  Seyit domates, Gülpembe domates, hançer biberi, Diyarbakır karpuzu ve farklı patates çeşitleri dâhil olmak üzere birçok orijinal yerli tohum korumamız altında bulunuyor.

“Küçük işletmelerin yanındayız”

Pandemide birçok restoran ve otellerin ayakta kalması için yürütülen projeler var…  Siz neler yapıyorsunuz?

Küçük işletmelerin yanında olduğumuzu göstermek için ‘Küçük İşletmem İçin’ projesini başlattık. Bu projeyle, yeme-içme sektöründeki küçük işletmelere ihtiyaçları olan ürün ve çözüm desteği sağladık. 55 ilde 1500 işletmeye 5 bin TL değerinde toplamda 8 milyon TL ürün ve servis desteği sağladık. Proje, 10 bini aşkın istihdamın korunmasına ve 3 milyar TL’lik yerel ekonominin canlandırılmasına katkı sağladı.

“286 ton gıda çöp olmaktan kurtuldu”

Gıdanı Koru hareketi var. Siz verimlilik için, israf için neler yapıyorsunuz?

Metro Türkiye olarak hem gıda hem de gıda dışı israfın azaltılması hedeflerimiz doğrultusunda, atık yönetimi süreçlerini tedarik zincirimizin tüm halkalarına odaklanarak operasyonlarımızdan sektöre kadar uzanan bütüncül bir yaklaşımla yönetiyoruz. Yaptığımız işbirlikleri sonucunda 2020 yılı Ocak-Eylül ayları arasında 286 ton gıdayı çöp olmaktan kurtararak 673 bin 500 öğün yemek olarak ihtiyaç sahiplerine ulaştırdık.

“Yerli ürün farkındalığı”

Metro coğrafi işaretli ürünlere de dikkat çekmişti. Yeni ürünler olacak mı?

Coğrafi işaretli ürünlerin tescil edilmesinden ihracatına ve restoran menülerine dâhil edilmesine kadar tüm süreçlere verdiğimiz destekle ürüne, üreticisine ve ülke ekonomisine fayda sağlayan bir model oluşturuyoruz. 10 yılda 650 bin öğrencinin bu dersi almasını hedefliyoruz. Böylelikle genç nesillerde yerel ürünlerle ilgili farkındalık yaratmayı amaçlıyoruz.

Sosyal Medya'da Paylaşın