Mangodo Dijital menüleri şimdi cebe taşıyor!

Mangodo Dijital, geliştirdiği dijital menü yazılımı ile cafe, restoran ve turizm işletmelerinde teması azaltan yeni nesil bir çözüm sunuyor. Restoran, cafe, bar, otel gibi tüm işletmelerin kullanabildiği dijital menü uygulaması, cep telefonlarından QR kodu okutularak menülere hızlı ve kolay bir şekilde ulaşılmasını sağlıyor. Kullanıcılar evde kaldıkları dönemlerde online sipariş verebiliyor, restoranlarda ise hem menüyü görüntüleyebiliyor, hem de masadan sipariş de verebiliyorlar.

Pandemi süreciyle birlikte sosyal mesafe kuralları ve minimum temas önem kazandı. Menüler, müşteri ve işletme çalışanlarının en çok temas ettiği yüzeylerden biri. Mangodo Dijital de geliştirdiği dijital menü yazılımı ile cafe, restoran ve turizm işletmelerinde teması azaltan yeni nesil bir çözüm sunuyor. Ayrıca artan kısıtlamalar ile birlikte, evden sipariş imkanı da sağlıyor.

Zerrin Şakır tarafından 2012 yılında kurulan Mangodo Dijital, 8 yıldır dijital pazarlama alanında yazılım, yönetim, danışmanlık hizmetleri veren bir firma. Ana odağı, dijital pazarlama olan firma hem online hem de offline tarafta hizmetler veriyor. Zerrin Şakır, firmanın hizmetleri hakkında şu bilgileri veriyor: “Satış noktalarında dijital ekranlar kurarak içerik yönetimi yapıyor, aynı zamanda çeşitli perakende analiz teknikleri ile müşteri davranışlarını raporluyoruz. Online tarafta ise web, mobil ve sosyal medyada teknik geliştirmeler yapıp, aynı zamanda yönetim ve danışmanlık hizmetleri veriyoruz.”

Hem Türkiye’de hem de yurtdışında birçok başarılı projeye imza atan Mangodo Dijital, Gürcistan’ın en büyük bankası TBC Bank, IGA, Nissan, HP, Intel gibi firmalar ile kuruma özel kapalı devre yayınlanan televizyon olarak tanımlanan ‘digital signage’ ve perakende analitiği alanında projeler gerçekleştirdi. Aynı zamanda Gedik Holding, Unifree gibi markalarla dijital strateji ve teknoloji danışmanlığı konusunda iş birlikleri yapan firma, farklı sektörlerden birçok küçük ve orta ölçekli işletmenin de dijitalleşme sürecine katkıda bulunuyor.

“Dijitalleşme çok büyük bir önem kazandı”

Zerrin Şakır, pandemi süreciyle birlikte müşteri taleplerinde oluşan değişiklikler hakkında şu bilgileri veriyor: “Bu süreçte insanların evde kalması, online olarak çok daha fazla zaman harcaması, mobil oyunlara olan ilginin iyice artması sebebiyle, müşterilerimiz de iş süreçlerini bu yönlere evirmek üzerine önlemler almaya başladı. Dijitalleşme çok büyük bir önem kazandı. Geleneksel yöntemler ile iş yapan, örnek veriyorum sadece sosyal medyada varlığı olan birçok müşterimiz, hızlıca dijital platformları daha etkin kullanmak üzere aksiyonlar almaya başladılar. e-ticaret konusu iyice ivmelendi.”

Mangodo Dijital’in geliştirdiği dijital menü yazılımı da salgın sonrasında cafe, restoran ve turizm işletmelerinde teması azaltan yeni nesil bir çözüm olarak öne çıkıyor. Zerrin Şakır, dijital menü uygulaması hakkında şu bilgileri paylaşıyor:

“Pandemi sonrası teması azaltmak amacıyla Mangodo olarak dijital menü kullanımı için bir yazılım geliştirdik. Bu uygulamamıza da ‘benimmenum.net’ adını verdik. Cep telefonlarından QR kodu okutularak ya da tarayıcıya URL yazılarak menülere hızlı ve kolay bir şekilde ulaşmak mümkün. Bu sayede müşteriler kendi cep telefonlarından gördükleri menüler ile işletmedeyken masaya, evden de online sipariş verebiliyorlar. Yaklaşık 6 yıldır üzerinden çalıştığımız, bir mobil uygulama geliştirme platformumuz var. Bu platform ile işletmeler, hızlı ve kolay bir şekilde, nispeten düşük bütçeler ile mobil uygulama geliştirebiliyorlar. Dolayısıyla biz altyapı olarak dijital menü için hazırdık. İşletme ihtiyaçlarına göre küçük dokunuşlar yaptık ve hızlıca kullanıma sunduk. Bu yazılımı menüsü olan restoran, cafe, bar, otel gibi tüm işletmeler kullanabiliyor. İşletmelere verdiğimiz QR kod ya da ‘benimmenum.net/demo’ gibi bir URL ile müşteriler menüyü cep telefonlarından görüntüleyebiliyorlar. İşletme dilerse menüyü PDF olarak koyabilir ya da tek tek menü girişleri de yapabilir. İşletmelere verdiğimiz panel sayesinde isim, fiyat, görsel, gibi değişiklikleri kendileri de yapabiliyor.”

Mangodo’nun Metropol Card ile yapmış olduğu iş birliği sayesinde ise, Metropol Card üye iş yerleri, avantajlı bir şekilde dijital  menü sahibi olabildiler.

Menü, görme engelliler için seslendirilecek

Yıllardır üzerinde çalışılan bir platformun parçası olan dijital menü uygulamasını kullanan işletmeler, daha sonra online sipariş, navigasyon, rezervasyon alma gibi farklı modülleri de diledikleri zaman kolayca uygulamalarına ekleyebiliyor. Ayrıca JCI Avrasya ile yapılan iş birliği sayesinde menü sesli olarak da eklenebiliyor. Böylelikle görme engelli müşterilerin de menüye kolaylıkla erişimini sağlıyor.

Zerrin Şakır, JCI Avrasya ile gerçekleştirdikleri iş birlikleri hakkında şu bilgileri paylaşıyor: “JCI uluslararası ve 18 ila 40 yaş genç lider ve girişimcilerin olduğu bir dernek. Biz de JCI Avrasya ile yapmış olduğumuz iş birliği sonucunda menülerimize menü seslendirmesi de ekliyoruz. Böylelikle görme engelliler de menü içeriklerine hakim olabilecekler. Bu önemli bir nokta. Çünkü menüyü bilmedikleri için genelde hep aynı siparişleri veriyorlar. İşin bu kısmının mentörlüğünü, JCI Avrasya üyesi, görme engelli bir arkadaşımız yapıyor. Menü seslendirmeleri için de yine görme engelli arkadaşımızla iş birliği yapıyoruz. JCI Avrasya işbirliğinde gerçekleştirdiğimiz bu proje şu anda McDonald’s’ın Türkiye’deki tüm restoranlarında uygulanmakta, QR kod ve benimmenum.net/mcdonalds linki üzerinden erişilebilmekte.”

 

 

Sosyal Medya'da Paylaşın