Almanya’daki kısıtlamaların gastronomi ve konaklama sektörüne etkisinin 5,8 milyar Euro olması bekleniyor

Alman Ekonomi Araştırmaları Enstitüsü (DIW) hesaplamalarına göre, Almanya’da 2 Kasım’da başlayacak yeni kapanma süreci ekonomiye pahalıya mal olacak. DIW’in Welt am Sonntag gazetesinde yer alan analizine göre, yeni korona kısıtlamalarının farklı sektörlere maliyeti yaklaşık 19,3 milyar Euro’yu bulacak.

Restoran ve otellerdeki yasaklar nedeniyle gastronomi ve konaklamanın kısıtlamalardan en fazla etkilenen branşlar olacağı belirtildi.

Ülkedeki ikinci kısmi kapanma kapsamında başta restoranlar olmak üzere gastronomi alanındaki işletmeler ay sonuna kadar kapalı kalacak, eğlence ve boş zamanı değerlendirme amaçlı etkinlikler de ülke çapında yasaklanacak. Bu önlemlerden lokanta, bar ve diskoların yanı sıra tiyatro, opera, konserler, fuarlar, sinemalar ve oyun salonları gibi işletmeler de etkilenecek. Otellerde turistik amaçlı konaklamalara izin verilmeyecek.

Deutsche Welle Türkçe’de yer alan habere göre; kısıtlamaların gastronomi ve konaklama sektöründe yaklaşık 5,8 milyar euroluk ciro kaybına yol açması beklenirken, bu rakam normal şartlar altında sektörün üç aylık kazancının yüzde 55’ine denk geliyor.

Kısmi karantinadan en çok etkilenecek ikinci branşın ise spor ve kültürel etkinlikler olması bekleniyor. Bu alanda kaybın 2,1 milyar Euro’yu bulabileceği hesaplanırken, perakendecilikte bu zarar 1,3 milyar Euro’ya ulaşacak.

Alman Ekonomi Araştırmaları Enstitüsü’nün hesaplamalarına göre ekonominin motoru konumundaki sanayide de kayıplar 5,2 milyar Euro’yu bulacak. Diğer kayıplarınsa örneğin lojistik hizmet ve kurumsal danışmanlık hizmetleri sağlayan kuruluşlar ya da sinema salonu işletmecileri gibi farklı alanlarda görülmesi bekleniyor.

Kısmi kapanmanın istihdam piyasasına da olumsuz etkileri olacağı öngörülüyor. DIW’in tahminlerine göre, gelecek üç aylık dönemde çalışan sayısı yaklaşık 100 bin azalacak. Kısa mesai uygulanan pozisyonlar da yıl sonuna kadar 400 bin artarak 3 milyon 200 bine çıkacak.

Sosyal Medya'da Paylaşın