2021 ve yeme-içme sektöründe yaşanan yeni dijital normal!

ISTANBUL (DHA) – 2020’DE KOVID-19 PANDEMISI ILE BIRCOK KISI VE KURUM DIJITAL ORTAMA GECTI. BIRCOK DIJITALLESME PROJESI DE GORUNURLUK KAZANIRKEN, BAGLANTININ VE BIRBIRINE BAGLI OLMANIN 2021'DEKI GELECEGI UZERINE GORUSLERINI PAYLASAN DE-CIX FRANKFURT'TA TEKNOLOJI BOLUMU BASKANI DR. THOMAS KING, “5G GIBI TEKNOLOJILER NIHAYET KITLELERIN KULLANIMINA UYGUN HALE GELECEK. TUM BUNLAR INTERNET SEKTORUNDE YENI BIR IYIMSERLIK RUHU YARATIYOR VE BU RUH ASLINDA SON YILLARDA OLUSAN DOYGUNLUKTAN BESLENIYOR” DEDI.

Kapanmalar ve kısıtlamalar sonucunda dışarıda yeme-içme yerine evden sipariş vermeyi tercih edenlerin sayısında artış yaşanıyor.

Statista rakamlarına göre Amerika’da internet üzerinden yemek siparişinin toplam yeme-içme sektörü içindeki payı pandemi ile birlikte %9’dan %13’e yükselmiş. Yemek siparişi uygulamalarının indirilme sayısının da aynı dönemde %80 üzerinde artış gösterdiğini görüyoruz. Hatta bu uygulamalar içinde önde gelen Doordash geçtiğimiz ay rekor bir fiyatla halka arz edildi.

Dünya’dan Onur Duygu kaleme aldığı yazıda şu bilgilere yer verdi:

“İnternet üzerinden alışverişe de önemli bir yönelim var. Amerika, Çin, İngiltere ve Almanya’yı kapsayan anket çalışmasında ortalama 4 katılımcıdan 1’i temizlik, yiyecek ve içecek kategorilerini kapsayan market alışverişini internet üzerinden yapmaya başladığını belirtmiş. Bunun sonucu olarak Amazon, Walmart vb. büyük perakendeciler yeni personel istihdamına gittiklerini duyurdu. İkinci çeyrekte benzer bir istihdam artışı, sanal market hizmeti veren bizim perakendecilerimiz tarafından da sağlanmıştı.

Evde zaman geçirme artınca Netflix, Amazon Prime gibi internet üzerinden yayın sunan uygulamaların kullanıcı sayıları hızlı bir artış gösterdi. Pandeminin ilk aylarında Netflix’in yeni üye sayısının dünya genelinde 16 milyon olarak gerçekleşmesi bunun yansıması. Aynı ilgiyi çevrimiçi oyun sektöründe de görüyoruz. Öyle ki, kullanıcı sayısındaki bu artış büyük satınalma ve birleşmeleri de beraberinde getirdi. Dünyaca ünlü Zynga’nın Türk şirket Peak Games’i 1.8 Milyar USD’e ve Microsoft’un Zenimax’ı 7.5 Mia USD’ye alması bu kapsamda değerlendirilebilir.

Sağlıklı yaşam ve eğitim alanlarında da çevrimiçine kayış var; internet üzerinden eğitim sağlayan Udemy ve Coursera gibi uygulamalara kayıt olma geçtiğimiz yılın aynı dönemine göre 6 kat artmış görünüyor. Evde spor temasının ön plana çıkması ile fitness uygulamalarının indirilme sayısındaki %30 artış da pandemi ile gelen sürecin yansıması.”

Sosyal Medya'da Paylaşın