2020 itibariyle Türkiye’nin en büyük otel grupları belli oldu

Türkiye’de 10 bin ve üzeri odaya sahip iki otel grubu bulunurken, ilk 5’te yer alan otel gruplarından sadece biri yerli. Türkiye’deki otellerin genellikle 7 bin ve daha az odaya sahip olduğu görülüyor.

Turizmdatabank’ın yaptığı Grup Oteller Araştırması’nın 2020 yılı çalışmasına göre; bu gruplardan Hilton Worldwide, oda sayısı bakımından; Wyndham Hotels de coğrafi yaygınlık bakımından ilk sırada yer aldı. 2020 itibariyle Wyndham Hotels 40’a yakın ilimizde; Hilton Worldwide de 35’e yakın kentte faaliyet gösteriyor. Yaygınlık açısından bu grupları; Accor, Radisson, Intercontinental Hotel Group (IHG) ve Marriott izliyor.

Ülkemizde faaliyette olan 50 kurumsal* otel grup ve zincirinin analiz dildiği araştırma sonuçların göre Türkiye’de sahibi olduğu ve/veya franchise vb yöntemlerle işlettiği oda sayısı bakımından, 2 uluslararası grup ilk sıraları aldı.

Dünya liderleri Türkiye’de ne durumda?

Bulgulara göre; bu grup gruplardan Hilton Worldwide, oda sayısı bakımından; Wyndham Hotels de coğrafi yaygınlık bakımından ilk sırada yer aldı.

2020 itibariyle Wyndham Hotels 40’a yakın ilimizde; Hilton Worldwide de 35’e yakın kentte faaliyet gösteriyor.

Oda sayış bakımında her 2 grup da 12’şer bin dolayında başabaş bir durumda iken Hilton, sayısal bakımdan, az bir farkla önde bulunuyor.

Yaygınlık açısından bu grupları; Accor, Radisson, Intercontinental Hotel Group (IHG) ve Marriott izliyor.

Ulusal otel grup ve markaları ne durumda?

Oda sayısı ve şehir bazında ulusal otel markalarının yaygınlığı son 10 yılda artış kaydediyor. Ancak 2016 Krizi’nden 2019 sonuna kadar bazı otel gruplarında çözülmeler olurken, bazılarının yatırımlarında erteleme veya iptaller yaşanıyor.

Coğrafi yaygınlık (şehir sayısı) bakımından, son verilere göre; Anemon Hotels başı çekerken onu, Divan Hotels, Dedeman Hotels, Green Park Hotels, Kaya Hotels, Titanic Hotels ve Limak International Hotels izliyor.

Türkiye’de otel oda sıralaması ne oldu?

Ülkemizde en fazla oda çalıştıran otel grupları içinde ilk sıraları; Hilton Worldwide ve Wyndham Hotels başabaş seviyelerle önde bulunurken, onları; Accor Hotels, Crystall Hotels, Marriott Hotels, TUI’nin TT Hotels’i izledi. Yabancı otel gruplarında öne çıkanlar içinde; MP Hotels, Radisson, IHG de yer alıyor.

Ulusal markalarımızdan; Kaya Hotels, Rixos Hotels, Barut Hotels, Delphin Hotels, ATG Hotels, Otium Hotels ve Stone grup otelleri de ilk 10 içinde yerini aldı.

Paloma, Titanic, Dedeman ve Limak Hotels de en fazla oda sayısına sahip diğer gruplar oldu.

İlk 30 otel zincirinin kapasitesi ne kadar?

Kültür ve Turizm Bakanlığı tesis istatistiklerine göre; verilerine 2020 yılı Ekim ayında işletme belgeli toplam oda sayısı 483 bin oldu.

İlk 30 otel zincirinin markası altında bulunan otellerdeki oda sayısı ise 125 bin dolayında. Buna göre; işletme belgeli oda sayısının % 25,7’si bu 30 zincir veya grubun altında bulunuyor. Bu oran tesis/otel sayısı bakımından da % 12,3 dolayında.

Öte yandan, yatak sayısı tartışmalı da olsa; toplam 1 milyon işletme belgeli yatak arzının % 37-40’ı bu 30 grup ve zincirin içinde çalışıyor.

Türkiye’de oda sayısı bakımından en büyük konaklama grupları, 2020

10 BİN ODA VE ÜZERİ

HİLTON WORLDWİDE

WYNDHAM HOTELS

7-10 BİN ODA

ALL ACCOR

CRYSTAL HOTELS

TT HOTELS

4-7 BİN ODA

MARRİOTT INT.

İNT.CONT.IHG

KAYA HOTELS

RİXOS HOTELS

RADİSSON HOTELS

BARUT HOTELS

3-4 BİN ODA

OTIUM HOTELS

DELPHİN HOTELS

ATG HOTELS

STONE GROUP

ETS GROUP HOTELS

PALOMA HOTELS

2-3 BİN ODA

CORENDON HOTELS

MP HOTELS

EFTALIA HOTELS

TITANIC RESORTS

DEDEMAN HOTELS

LİMAK HOTELS

VOYAGE HOTELS

SUNİS HOTELS

GREEN PARK H.

DİVAN HOTELS

PGS HOTELS

ANEMON HOTELS

ELITE WORLD

Sosyal Medya'da Paylaşın