Türk gastronomisinin değerli oluşumlarından: Hatay mutfağı Ar-Ge Merkezi

Hatay Mutfağı Ar-Ge Merkezi Projesi 2018 yılında hazırlanarak, Doğu Akdeniz Kalkınma Ajansı ve Hatay Mustafa Kemal Üniversitesi Rektörlüğü tarafından finanse edildi. Kurulumu Hatay Mustafa Kemal Üniversitesi, Antakya MYO bahçesinde, 2020 Mart ayında tamamlandı. Merkez; tarım uygulama alanı, eğitim mutfağı, duyusal analiz laboratuvarı ve servis atölyesi olarak dört ana bölümden oluşuyor. Eğitimler ise topraktan çatala olmak üzere yine dört başlıkta kurgulandı. İlk ayağı toprak, ikincisi mutfak, üçüncüsü bilim sonuncusu ise çatal..

Projede, öğrencilerin öncelikle iyi malzemeyi tanıması, toprağı bilmesi adına organik tarım ve bahçe uygulamalarının yapılacağı “Tarım Uygulama Alanı” oluşturuluyor. Ürünlerin işleneceği eğitim mutfağı; aynı anda yirmi beş öğrencinin rahatlıkla çalışabileceği, öğrencilerin Hatay’ın geleneksel yöntemlerini öğrenirken, dünyanın gastronomi penceresinden de bakabileceği donanımlara sahip bir alan olarak tasarlanıyor.

Duyusal Analiz Laboratuvarında, Antakya MYO Aşçılık Programı öğlencileri ve Hatay’ın kadim mutfağını yaşatan kişiler ile bilimsel metotlar doğrultusunda tadım testleri gerçekleştirilerek sonuçlar kayıt altına alınması planlanıyor. Çatal kısmında ise bir servis atölyesi oluşturuluyor. Burada yemek servisi, konuk ağırlama uygulamaları yapmak üzere yirmi beş kişilik mini bir restoran kuruluyor.

Proje ekibi ise; Koordinatör Duygu BABAT, Koordinatör Yardımcıları Mehmet Eren, Aylin VARIŞLI KARGIN, Eğitmen Şefleri Soner KÜÇÜK ve Fatih YILDIRIM, İSG Uzmanı İpek ÖZENİR, Pazarlama Uzmanı Elif OVALI, Ziraat Uzmanı Prof. Dr. Soner SOYLU, Gıda Uzmanı Prof. Dr. Yahya Kemal AVŞAR’dan oluşuyor.

 

 

Sosyal Medya'da Paylaşın