Modern Restoran ve Kaferterya İşletmeleri Yönetim Kurulu Başkanı Onur Tahincioğlu: “Sektörün müşterileri ile güven tazelemesi gerekecek”

Yeme-içme sektörü 1 Haziran için hazırlıklarını sürdürmeye devam ediyor. Modern Restoran ve Kaferterya İşletmeleri Yönetim Kurulu Başkanı Onur Tahincioğlu, değişimleri, hazırlıkları ve alınması gereken önlemleri FoodinLife’a anlattı.

Onur Tahincioğlu, virüs salgınının dünyada birçok şeyin değişmesine neden olduğunu ve olmaya da devam edeceğini belirterek, “Kişisel hijyen ve temizlik tedbirleri dışında, T.C. Sağlık Bakanlığı’nın da verdiği bilgilere bakıldığında koronavirüsün gıdadan bulaştığına dair henüz bir kanıt bulunmamakla birlikte yeme ve içme sektörünün tüm bileşenlerinin standartlarını tekrar gözden geçirmesi ve bir sonraki oluşabilecek pandemiye karşı önlemler alması gerekiyor” dedi.

Normalleşme sürecinde sektörün müşterileri ile güven tazelemesi gerekeceğine işaret eden Tahincioğlu sözlerini şöyle sürdürdü: “Bu süreçte elbette pek çok önlem alınacaktır. Bunlar personelin sağlık kontrollerinin artırılması, fiziksel mesafenin korunması, masa yerleşiminin değişmesi, kişisel koruma malzemeleri kullanılması, tek kullanımlık ürünlere yönelim, müşteriler için dezenfektan üniteleri olması, tek kullanımlık ve dijital menüler ile temasın azaltılması, temasız ödeme sistemleri, kağıt para kullanımının azaltılması, müşterinin sağlığı için personellerin görev yerlerinin belirlenmesi ve birbirinden ayrılması gibi daha bir çok yeni uygulamaları sektörde göreceğiz. Bir süredir evlerdeyiz. Bu süreç hepimizin kaygı ve endişelerini artırdı. Hijyen tedbirlerinin yanı sıra bu süreçte insanların bu tedbirlere uyması ve birbirine karşı anlayışlı olması da büyük önem taşıyor. Normalleşme süresinin tamamlanması sonrasında müşterilerin de beklentisiyle yönlenecek yeni standartlar sektörde yerleşmiş olacaktır. Kısaca özetlemek gerekirse; müşteriler yemeklerini hazırlayan ve onlara hizmet veren personelin sağlığı ve hijyeni konusunda daha talepkar olacaklardır. Personelin sağlık izni, sağlık kontrolü ve takip sistemleri geliştirilmesi gerekecektir. Maske gibi kişisel korunma malzemelerinin salgının yayılmasını ne kadar engellediğini gördük. Kişisel korunma malzemelerin kullanım alanları ve şekilleri değişerek kullanımı sektörde kullanılmasına devam edilecektir. El yıkamanın önemi koronavirüs krizi boyunca tekrar tekrar dile getirilmiştir. Sektör çalışanları da dahil olmak üzere herkes tarafından daha iyi el yıkamanın önemi artmıştır. Sektörde personelin el yıkama ve takip sitemleri gelecektir. Müşteriler de el yıkama ve dezenfektesini daha iyi ve kolay yapabilmesini talep edecektir. İleride oluşacak bir salgını önlemek için gıdada izlenebilirlik önem kazanacaktır. Gıda güvenliği sistemlerinin gelişerek uygulanması yaygınlaşacak ve önemi artacaktır. Ödeme sistemlerindeki temassız, mobil ödeme ve yeni nesil ödeme sistemleri gibi yenilikler sayesinde temas azalacaktır. Müşteriler de kişisel sağlıklarını gözeterek bu tür sistemleri talep edecektir. Yeme ve içme sektöründe dijitalleşme çeşitlenerek yaygınlaşacaktır. Ayrıca pandemi sektöre yeni öğrenimler kazandırdı. Sektörde hijyen ve sanitasyon standartları geliştirilerek yeniden pandeminin oluşmasını engelleyecek yeni standartlar belirlenip uygulanması gerekecektir.”

 

Sosyal Medya'da Paylaşın