Kültür ve Turizm Bakanı Ersoy’dan işletmeler için fiyat açıklaması!

Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, gündeme ilişkin açıklamalarda bulundu. İç turizmde yüzde 45’lerde bir hareketlenme söz konusu olduğunu ifade eden Ersoy, otellerin açılmasında üç temek kuralın; maske, hijyen kuralları ve fiziksel mesafe olduğunun altını çizerek, “Birçok tesiste fiyatlar kasım ayında açıklandığı gibi olacak. Yani iç pazar için bir fiyat artışı olmayacak” dedi.

Mehmet Nuri Ersoy, Gazeteci Ahmet Hakan’ın sunduğu ‘Tarafsız Bölge’ programına katılarak turizmdeki canlanma ile ilgili değerlendirmelerde bulundu. Birçok işletmede fiyat artışının yaşanmayacağını dile getiren Ersoy, şöyle devam etti:

Turizmde bir önceki yıl rekor kırılmıştı. Tabii bu yıl eski rakamları yakalamamız mümkün değil. Bizim bu yıl hedefimiz maksimum sayıda işletmeyi devreye alabilmek. Yarıdan çok işletmenin açılması şu standartlarda iyi bir rakam. Hedefimiz maksimum seviyede işletmenin tekrar işlemeye başlamasını sağlamak. Biz tesislerimizin en azından yüzde 50’sini işletmeye almaya çalışıyoruz. Bu başlangıç 2019 rakamlarına ulaşıp yine sonraki yıllarda rekor kırmamız için önemli. Konaklama tesislerimizin örneğin Akdeniz’de yüzde 85’i yurtdışı, yüzde 15’i iç pazardan turistle doluyor. Tabii bu bölgeye göre değişiyor. Önce yakalamamız gereken pazar çeşitliliği; önceki krizlerde de bunun önemini gördük. O yüzden farklı ülkelerden farklı turist profili getirmek için Turizm Geliştirme Ajansı’nı kurduk.”

“Oteller genelgelere uymak zorunda”

“1 Haziran’dan itibaren yurtiçi tesislerimiz açılmaya başladı. 1 Temmuz’dan itibaren açılmayı kafasına koyan herkesin açacağını düşünüyoruz. Biz hiç kapatma kararı zaten almamıştık. Sadece açacak olanlar bizim yayınladığımız genelgelere uymak zorunda. Özünde 3 ana kuralı içeriyor. Personelin pandemi eğitimi, hijyen kuralları ve fiziki mesafeyi içeren bir genelge. Konaklama tesisleri buna uyacak. Uluslararası kuruluşlar üzerinden denetleme ve sertifikasyon verme sistemini getirdik. Bizim sadece Türk misafiri değil yabancı misafiri de ikna etmemiz gerekiyor. Sertifikalı tesislerde özel QR kod var. Onu okuttuğunuz zaman misafirlerimiz raporları dijital ortamda görebiliyor. Bu sertifikada alt sertifikalar da mevcut. Bunlar çeşitli hijyen kurallarını içeriyor. Ayrıca personel periyodik olarak eğitime girip hafızasını yeniliyor. Tesis gevşerse denetlemelerde belgesini kaybedebilir. Sertifikasyona başvuru sayısı 500’ü geçti. Bu sene açılacak tesislerin yarısının bu sertifikasyona dahil olacağını düşünüyoruz.”

“Tesislerin kar zarar hesabı yaptığını düşünmüyorum”

Bu sene tesislerin fiyat artırmak gibi beklentisi yok. Amaç yeniden start yapabilmek. Tesislerin kar zarar hesabı yaptığını düşünmüyorum. Tesis sayımız 500’ü geçti. Türkiye’yi sertifika edilmiş konaklama ve ulaştırma özellikleri ile ayrıştırmayı hedefliyoruz. Bu şekilde amacımız nitelikli turisti çekmek. Pandemi öncesi kura göre fiyatlar belirlenmişti. Açıklanan TL fiyatlar değişmedi. Birçok tesiste fiyatlar kasım ayında açıklandığı gibi olacak. Yani iç pazar için bir fiyat artışı olmayacak. KÇÖ ve istihdamın desteklenmesine dönük yeni bir çalışma var. Kısa süre sonra açıklanacak.”

 

Sosyal Medya'da Paylaşın