14 Mayıs Dünya Çiftçiler Günü’nde bir alkış da salgının kahramanlarından biri olan çiftçilere!

Bugün Dünya Çiftçiler Günü. Uluslararası Tarım Üreticileri Federasyonu’nun kuruluş günü olan 14 Mayıs, 1946 yılından bu yana Dünya Çiftçiler Günü olarak kutlanıyor. Çiftçiler pandemi döneminde büyük bir fedakarlık göstererek üretmeye devam etti ve bu dönemin kahramanlarından biri oldular.

 Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, Türkiye’nin tarım ve gıdada 40 milyar dolarlık ihracatla 200 milyar doların üzerinde üretim değeri sağlayabileceğini aktardı.

14 Mayıs Dünya Çiftçiler Günü dolayısıyla bir açıklama yapan Şemsi Bayraktar, Türkiye’de salgın süreci boyunca gıda arzında büyük bir sorun ile karşılaşılmadığını belirterek, “Tarım ve gıdada 40 milyar dolarlık ihracat geliri, gıda sanayi ile birlikte 200 milyar doların üzerinde üretim değeri sağlayacak kapasiteye sahibiz” dedi.

Türkiye’nin dünyanın 5 büyük tarım üreticisinden biri olmayı hedeflediğini belirten Bayraktar, “Ülkemizin zenginleşmesine katkı sağlamak istiyoruz. Koronavirüsüyle mücadelenin kahramanlarından biri de Türk çiftçisidir. Bir alkışı da emektar çiftçimiz hak ediyor” dedi. Çiftçimiz pandemi sürecinde fedakarlık göstererek üretmeye devam etmiş, gıda arzında kesinti yaşanmasına müsaade etmemiştir. Dünyada çiftçiler, pandemi sürecinde üretimden kaçarken bizim çiftçimiz ülkemiz için üretmeye devam ediyor” ifadelerini kullandı.

“Çiftçilerimiz tüm kaygılara rağmen üretime devam ediyor”

Salgın ile birlikte tarımda kendi kendine yeterliliğin ön plana çıktığını vurgulayan Bayraktar, gıda milliyetçiliği kavramının önem kazandığı bu dönemde ülkelerin, uyguladıkları korumacılık tedbirleri kapsamında ihracata kısıtlamalar getirdiğini belirterek şunları söyledi: “Bu şartlarda ithalat yapılsa bile ürünün çok daha pahalıya geleceği bir gerçektir. Çiftçilerimiz tüm kaygılara rağmen üretime devam ederken, ürününü hasat edemeyeceği ve satamayacağı gibi endişeler yaşamaktadır. Bu endişelerin giderilmesi için, gıda zincirinin ilk halkası olan tarladaki üretimin güvence altına alınması gerekmektedir. Beklentimiz, bir an evvel tarım sektörüne özel bir ekonomik paket açıklanmasıdır.”

Sosyal Medya'da Paylaşın